K osemdesiatinám maliara Jaroslava Šimoviča

K osemdesiatinám maliara Jaroslava Šimoviča
 
Vo štvrtok 4. augusta 2011 o 21:00 v priestoroch Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov usporiadajú vernisáž výtvarných diel Jaroslava Šimoviča. Narodil sa 24. apríla 1931 v Kysáči. Prvú samostatnú výstavu mal v roku 1954 v Petrovci. Výtvarnému umeniu sa venuje i v súčasnosti a v ateliéri na petrovaradínskej pevnosti vytvára svoj vlastný výtvarný svet. Doposiaľ realizoval vyše 35 samostatných výstav.
 
foto
 
 
Jaroslav Šimovič detstvo trávil v rodnom Kysáči a potom i v Pivnici a Petrovci. V školení a tiež aj vo vlastnom výtvarníckom for¬movaní, pokračoval na petrovskom gymnáziu. V Novom Sade zakončil Vyššiu pedagogickú školu, odbor kreslenie a matematika. Po zakončení školenia pôsobil ako výtvarný pedagóg najprv na petrovskom Gymnáziu a potom aj v Šíde a Rume a nakoniec v Novom Sade. Od roku 1992 je na dôchodku.
 
Rozoznateľnosť tvorby Jaroslava Šimoviča spočíva v jeho vyblednutom, šedom kolorite. Charakteristickým pre jeho tvorbu je vyhľadávanie tém z minulosti a rôznych kultúrnych tradícií ale siaha aj po abstraktnom výtvarnom prejave.
 
Za výtvarnú tvorbu sa mu dostalo viacero uznaní a cien, okrem iného Cena novosadského salónu (2000) a Cena Cyrila Kutlíka za životné dielo roku 2001.
 
Viac o tvorbe Jaroslava Šimoviča na: http://www.slovackizavod.org.rs/licnosti/1613

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články