Petrovcu nová galéria, sebe retrospektívna výstava a monografia

Petrovcu nová galéria, sebe retrospektívna výstava a monografia
 
V Báčskom Petrovci, v novej súkromnej galérii, (v uličke poza matičný dom) včera bola vernisáž retrospektívnej výstavy a monografie kulpínskeho maliara Michala Hasíka. Takto náš známy výstrižkár oslávil 50 rokov umeleckej tvorby. Všetko to urobil sám, z vlastnej iniciatívy a z vlastnými prostriedkami. O sebe hovorí, že je ako ryba losos: odišiel odtiaľto, plával v rôznych vodách, aj proti prúdu, vyše 40 rokov pracoval v Nemecku, doškolil sa, menil seba, svoje štýly a nakoniec sa vrátil k svojim koreňom.
 
foto
 
Esej o výtvarnom diele Michala Hasíka prečítal Dr. Michal Babiak
 
foto
 
O knihe Michala Hasíka „50 rokov umeleckej tvorby“ hovoril literárny kritik Samuel Boldocký
 
foto
 
RÔZNORODÉ CESTY K UMENIU - Samuel Boldocký
 
„Svojho času Paul Valéry povedal, že ak dakedy bude existovať skutočná estetika, tak umenia viac nebude. Už preto, pri takýchto príležitostiach, nie som prívržencom, podrobného odborného vysvetľovania autorových záujmov, zámerov techník a pod. Myslím si, že postačí keď našu pozornosť upriamime na skutočnosti, že je, všestranne výtvarnícky nadaný umelec Michal Hasík, svojou tvorbou doma (v bývalej Juhoslávii a dnešnom Srbsku) a zahraničí prítomný už celé polstoročie a svojim rôznorodým dielom upomína na túlavého tovariša, ktorý sa učil v dielňach rôznych majstrov. Výtvarnícko-sochárske vlohy prejavoval od detstva a prvú samostatnú výstavu mal už ako 17 ročný (roku 1963) v Báčskom Petrovci. Už táto jeho prvá výstava pozostávala z diel vypracovaných rôznymi technikami a okrem obrazov a sôch, boli tam aj práce z plechu, drevoryty a reliéfy. Rôznorodosť techník alebo kombinované techniky sú zastúpené aj v ďalšej jeho tvorbe, avšak portrétovanie nožničkovým výstrihom na papieri je technika, ktorou sa zaoberá najviac a s ktorou sa stal známym i v zahraničí.
 
Monograficky koncipovaná kniha pod názvom 50 rokov umeleckej tvorby, ktorú dnes v rámci tejto výstavy predstavujeme a ktorú autor vlastným nákladom vydal pri príležitosti svojho tvorivého jubilea, je vlastne svojráznou autobiografickou kolážou. Textuálna časť knihy zahrňuje autorove spomienky a sebareflexie ako i posudky kritikov, ktorí hodnotili už či jeho diela alebo výstavy, ale i básne inšpirované jeho tvorbou a ukážky z autorovej korešpondencie so známymi umelcami a pod.
 
V, podmienečne povedané, obrázkovej časti knihy pod názvom Retrospektívna galéria prác dominujú reprodukcie, či fotografie jeho bohatého a rôznorodého umeleckého diela, ktoré reprezentujú jednotlivé obdobia jeho tvorby i rozmanitosť autorových záujmov a námetov i rôznorodosť umeleckých techník akými sa slúžil. Do knihy sú zaradené sčasti podľa obdobia ich vzniku a tematiky, avšak základným kritériom ich klasifikácie sú výtvarné techniky. Svedčia o tom i názvy jednotlivých celkov: Prvé obrazy, Olejomaľby, Grafiky, Insita, Miniatúry, Akryl, Pastel, Portréty, Rýchle portréty, Farebné vystrihovačky, Koláže, Hodváb, Akvarely a Sochy.
 
Som teda mienky, že ide o hodnotnú a páčivú knihu autora - umelca, ktorý si svojim plodným umeleckým dielom zaslúžil, aby k jeho jubileu bola publikovaná kniha takéhoto rázu a zamerania, ktorá súčasne bude i vzácnym prínosom k ďalšej afirmácii výtvarného umenia Slovákov žijúcich v súčasnosti vo Vojvodine, v Srbsku.“
 
S.Boldocký
 
foto
 
Za hudby a spevu tria rodiny Čiliakovej, Michal Hasík „na slepo“ s rukami zdvihnutými nad hlavou, za niekoľko sekúnd urobil nožničkový výstrižok
 
foto
 
Potom si už pozoruhodný počet prítomných obzrel výstavu Michala Hasíka
 
foto
 
foto
 
foto
 
Na nádvorí galérie

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články