XIV. PDvK

XIV. PDvK
 
Včera štartovali a dnes pokračujú tohtoročné Predslávnosťové dni v Kulpíne. Organizátorom podujatia je Miestna organizácia Matice slovenskej z Kulpína, ktorá si v tomto roku pripomína 20-ročnicu obnovenej činnosti.
 
foto
 
V rámci podujatia sa usporiadali 3 etapy Medzinárodných cyklistických pretekov.
 
foto
 
V prvej etape, v sobotu cyklisti štartovali o 15-tej hodine z Kulpína a zdolávali dráhu Petrovec - Rumenka - Kysáč a cez Ravno Selo sa vracali do Kulpína.
 
foto
 
Taktiež o 15-tej sa začala aj súťaž pionierov v športovom rybolove. Malým rybárom náladu a tichú vodnú hladinu rozvírila loď
 
O 17:00 vo foajé rekonštruovaného Domu kultúry si miestna matičná organizácia foto prezentáciu sprítomnila 20 - ročnú činnosť. Pri príležitosti jubilea sa prihovorili: súčasný predseda kulpínskych matičiarov Jaroslav Širka, Ján Chalupka, ktorý program moderoval a ktorý stál aj pri zrode MOMSS, niekdajší predseda MSJ a iniciátor založenia PDvK Dr. Ján Babiak, terajšia predsedníčka MSS Katarína Melegová – Melichová a prvý predseda obnovenej MSJ Michal Spevák, ktorý výstavu aj otvoril.
 
foto
 
Ján Chalupka, Michal Spevák, Jaroslav Širka, Katarína Melegová – Melichová a Ján Babiak
 
foto
 
O 18-tej vo farských priestoroch bola vernisáž kulpínskej výtvarnej skupiny KEBY. Prítomných privítal velebný pán Vladimír Grňa, ktorý je i zakladateľom a predsedom výtvarnej skupiny a o vystavených výtvarných dielach sa zmienil Vladimír Valentík. Nádejným umelcom sa prihovorila aj Katarína Melegová – Melichová a Dr. Ján Babiak a výstavu otvoril predseda báčskopetrovskej obce Vladimír Turan.
 
foto
 
foto
 
Program vo farských priestoroch hudbou a spevom spestrila kulpínska cirkevná mládež vedená Marínou Kaňovou
 
foto
 
Ústredným podujatím bol večierok slovenských ľudových piesní a tancov. Začal sa o 20:00 a prebiehal v areály Poľnohospodárskeho múzea. Na ňom najprv vystúpil kulpínsky detský súbor Bažalička.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Domáci a hostia si aj spoločne zahrali a zaspievali
 
Folklórny súbor Partizán zo Slovenskej Ľupče zo SR sa predstavil nielen krásnymi tancami, lež aj spevom a hudbou na gajdách.
 
foto
 
foto
 
V programe vystúpil aj folklórny súbor Vreteno z Kysáča a KUS Zvolen.
 
foto
 
Nevystali ani ľudové veselice a to na rybárskej chate a v poľovníckom dome.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články