Farebný a čierno - biely svet

Farebný a čierno - biely svet
 
Farbený svet zobrazujú exlibrisy a ilustrácie Blanky Votavovej. A ten čierny-biely ukrýva krásy zachytené fotoobjektívom Karola Plicku. Tieto dve výstavy zo Slovenska sú nainštalované v susedstve: prvá je v knižnici Štefana Homolu a druhá v Galérii Zuzky Medveďovej. Obe boli včera otvorené a návštevníci si ich budú môcť obzrieť do konca augusta.
 
foto
 
Marína Cerovská, Blanka Votavová, Jarmila Stojimirovićová a Viera Benková
 
Na slávnostnom otvorení výstavy pod názvom Farebný svet Blanky Votavovej prítomných najprv pozdravila riaditeľka petrovskej knižnice Jarmila Stojimirovićová a o autorke a ich dávnom priateľstve hovorila poetka Viera Benková. Svoj život, rodnú Prahu, tiež aj Bratislavu, kde žije vyše 50 rokov a svoju tvorbu krátko predstavila sama autorka. Na husliach zahrala Marína Cerovská
 
foto
 
foto
 
Akademická maliarka Blanka Votavová ilustrovala viac ako 50 kníh, medzi iným aj prvú básnickú zbierku Viery Benkovej Májový ošiaľ (1965)a tiež aj jej najnovšiu knihu, ktorá je už prichystaná do tlače Modrotlač.
 
Viera Benková, otvárajúc výstavu, o krehkej kráse tvorby Blanky Votavovej okrem iného povedala:
 
„Z tamtej strany ticha, z tej neznámej, umelkyňa nám prináša nebadateľný zákmit svetla, vlásočnicu času zachytenú na tvári kameňa alebo iba tak pohodenú na zvlnenej ceste, v priestore dňa alebo noci, v ktorom sa zachytila i v prietoku času, občas i prírodne prázdnom priestore, keď sa v ňom stáva potom akési malé memento, že všetko na svete má svoj vnútorný život, ale má i svoj začiatok a koniec... Jej tvorba je meditatívna, originálna a plná všeľudských odkazov, mám pocit akoby som vchádzala do podstaty lyrizovanej meditatívnej básne“ - Viera Benková.
 
foto
 
Slovensko očami Karola Plicku je názov druhej výstavy, ktorá do Petrovca poputovala zo Slovenského národného múzea z Martina, SR.
 
foto
 
Rastislav Pudelka, Vladimír Turan, Dáša Ferklová, Anna Tomanová – Makanová a Pavel Čáni
 
foto
 
foto
 
Prítomných pozdravil úradujúci riaditeľ Slovenského vojvodinského divadla Pavel Čáni a predseda Obce báčsky Petrovec Vladimír Turan. Martinské národné múzeum predstavil generálny riaditeľ Rastislav Pudelka, o výstave hovorila Dáša Ferklová a otvorila ju predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) Anna Tomanová – Makanová. Program moderovala Miroslava Blažićová a hudobné minúty patrili súrodencom Isidore a Teodorovi Poparićovcom.
 
foto
 
foto
 
foto
 
Karol Plicka (1894 - 1987) označovaný ako muž deviatich remesiel a umení bol český a slovenský fotograf, režisér, kameraman, scénarista, folklorista, etnomuzikológ, dirigent, husľový virtuóz... Jeho zviazanosť so slovenským ľudom a jeho kultúrou bola priam bytostná. Z jeho záberov architektonických pamiatok a sídel vanie čaro útulného domova a zračia trváce hodnoty. Človek na jeho fotografiách je zachytený predovšetkým vo chvíľach sviatočných, v slávnostnom odeve, ktorý je harmonickou súčasťou jeho kultúry. Špeciálne miesto v jeho tvorbe majú fotografie slovenskej ľudovej kultúry, podávajúce jedinečný obraz o minulosti. Autorkou výstavy je PhDr. Dáša Ferklová.
 
foto

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články