JARMOK UMENIA A TRADÍCIE POČAS SNS

JARMOK UMENIA A TRADÍCIE POČAS SNS
 
V slávnosťovú sobotu popoludní v Báčskom Petrovci na Ulici maršala Tita bolo nezvyčajne rušno. Prebiehal tu jarmok umenia a tradície (JART). Jeho hlavným organizátorom bola Asociácia slovenských spolkov žien (ASSŽ), ktorá je strešnou organizáciou 24 spolkov žien zo slovenských prostredí vo Vojvodine. A práve spolky žien tentoraz prispeli k náplni jarmoku, k jeho jednoduchej a veľavravnej kráse z ktorej sa návštevníci mohli iba príjemne cítiť.
 
foto
 
Prítomným návštevníkom sa počas oficiálneho otvorenia jarmoku v mene organizátora prihovorila predsedníčka Asociácie Viera Miškovicová
 
Zástupca predsedu obce Báčsky Petrovec Ján Hansman svojou prítomnosťou a príhovorom tiež podporil tohtoročný JART. Vlastnými spomienkami z detstva Jarmok otvorila predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku Katarína Melegová – Melichová.
 
V tento deň sa na jarmoku mohli vidieť a samozrejme aj kúpiť, ručné práce, suveníry, tradičné jedlá a koláče takmer zo všetkých dedín v ktorých žijú Slováci: Aradáč, Báčska Palanka, Báčsky Maglić, Báčsky Petrovec, Bajša, Biele Blato, Boľovce, Hložany, Jánošík, Kovačica, Kulpín, Kysáč, Laliť, Padina, Pivnice, Selenča, Silbaš, Stará Pazova. Na jarmoku svoje výrobký predávali aj umelci a remeselníci zo Sriemskych Karloviec, Nového Bečeju, Nového Sadu, Srbobranu, Rumenky.
 
Medzinárodny ráz Jarmoku dali predstavitelia zo Slovenského Komlóšu z Maďarska a Nadlaku z Rumunska.
 
Na jarmoku nechýbala petrovská klobása a svadobná kapusta, hložianska plnená paprika a svadobný koláč, kysácka sárma, aradáčske herovke, pazovské pampúchy, makový rejteš, makový a orechový kysnutý koláč, doboška, kílfe a ďalšie slané a sladké pochúťky ktoré sa priprávajú v slovenských domácnostiach.
 
Remeselníci si tiež prišli na svoje. Priniesli klobúky, predmety z dreva, umelci svoje umelecké diela a suveníry. Takpovediac nič nechýbalo. Ani jedlo, ani krása ručných prác ani návštevníkov.
 
Kultúrno - umelecký program v organizácii Asociácie slovenských spolkov žien pripravili: detský folklórny súbor Petrovskej družiny pod vedením Tatiany Krivákovej - Amidžićovej, petrovský herec Miroslav Babiak, aradáčske meškárky a kysácke kmotry ako aj hostia zo Slovenska: fujarista Ján Trebula, speváčka Janka Holeštiaková a folklórny súbor Ipeľ z Lúčenca. Moderátorkou poobedňajšej časti programu bola Miriam Murtínová z Hložian.
 
Organizáciu jarmoku podporili Obec Báčsky Petrovec, Matica slovenská v Srbsku, Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny a Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov.
 
Viera Miškovicová, predsedníčka ASSŽ
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články