Radosť vládnuť tomuto národu. /Národ? Či?/ - Realita súčasnosti

Radosť vládnuť tomuto národu. /Národ? Či?/ - Realita súčasnosti
 
„....Ryba, jedlo žobrákov, ako sa niekedy na bratislavskom trhovisku hovorilo sa stala luxusnou lahôdkou. Kuracie zadky, ktoré sme hádzali psom sa začali predávať s kúskom chrbta v honosnom balení s hrabákmi a krkmi ako delikatesa. Kvalitnú vodu z vodovodu, sme vymenili za sladké presýtené žbrndy. Rohlíky sa scvrkli o polovicu, kyslé mlieko sa nedá doma vyrobiť, pretože vznikne jedna smradľavá odporne zapáchajúca tekutina, ktorú udržíte v ústach len dovtedy, kým ju rýchlo nevypľujete, a to kamkoľvek!“
 
V týchto dňoch Internetom koluje fejtón Radosť vládnuť tomuto národu. /Národ? Či?/ - Realita súčasnosti. Článok je podpísaný menom známeho slovenského humoristu, speváka a herca Milana Lasicu. Známy umelec Milan Lasica sa však dištancoval od textu, ktorý je už zverejnený na viacerých internetových stránkach. "Upozorňujem, že s textom nemám nič spoločné, je to podvrh od ktorého sa dištancujem a protestujem proti zneužitiu môjho mena," uviedol Lasica.
 
V článku sa okrem iného ešte uvádza:
...
“Kamery nás sledujú na každom kroku. Kdekoľvek sa pohneme, sme pod kontrolou. Všetko je evidované, zaznamenané a to všetko pre našu "bezpečnosť." Každá správa, každá pošta, každý telefonát, každá platba, každý mail, každý, niekedy veľmi súkromný pohyb, je pod organizovaným dohľadom. Kedykoľvek sa dá vybrať z archívu ako zbraň, ktorá je pripravená na okamžité použitie proti nám...
 
...Žijeme v neustálom strese a napätí. Nikto z nás si nie je istý zajtrajškom. Je len pár jedincov, ktorým je to jedno a tí žijú aj tak mimo nás a v anonymite.
 
Nie som sám, komu to všetko už začalo vadiť. Niekde sa stala chyba- veľká chyba, ktorej náprava bude trvať veľmi dlho. Svet ochorel a my v snahe uplatniť sa, sme ochoreli s ním! Socializmus nebol dobrý, ale takáto demokracia, nie je o nič lepšia. Možno až nástup duševných chorôb, depresii, samovrážd, naštartuje proces triedenia, ktorý nás položí na kolená, keď to už prestaneme zvládať.
 
A čo ďalej?
Mám dosť slobody tohto typu, slobody, ktorá so slobodou nemá nič spoločného. Slobody, ktorú si nedokážeme užívať, pretože je viac proti nám ako pre nás. Je tak oklieštená zákonmi a právami tých druhých, že je v podstate otvorená neprávosti, zločinu, podvodom, že jej existencia mi pripadá ako aura. Kdesi je, ale nevidím ju. Je mimo mňa.
 
Želám si stretnúť človeka - priateľa. Chcem sa ráno prebudiť a celým srdcom sa tešiť novému dňu. Chcem mať okolo seba úprimných ľudí, ako tomu bolo voľakedy. Chcem stretnúť kamaráta, ktorého prvá otázka nebude smerovať k materiálnym veciam, ale opýta sa ma : Ako sa máš? Ako žiješ? Zájdeme si spolu niekam sadnúť? Kamaráta ktorého v polovici debaty nevyruší zvonenie mobilu a nebude musieť odísť. "Vieš, tento telefonát bol tak dôležitý, že ak by som to nezobral, mohlo by ma to stáť prácu."
 
Ovládol nás strach a v tom strachu žijeme svoje každodenné životy. To je fakt a skutočná realita tohto novodobého, demokraticky pokazeného sveta. Nehovorím o novembri, ten prísť musel, ale o tom, čo všetko sem s novembrom vkĺzlo. Ďalšieho pokusu, ktorý príde , keď sa to už celé nebude dať udržať, sa chvála Bohu nedožijem. Hoci rád by som sa toho dožil - možno.
 
Dokedy bude človek hľadať svoje miesto? Neposielaj 10x, radšej 10x prečítaj !!! alebo aj pošli. Na šťastie, ja ešte zopár priateľov mám ... Prajem im zdravie , pohodu, šťastie a veľa lásky!!!“
 
Na tomto mieste sme uverejnili iba úryvky z textu: "Radosť vládnuť tomuto národu". Celý fejtón možno prečítať na http://www.diskusneforum.sk/tema/radost-vladnut-tomuto-narodu , http://www.kapusany.info/node/1631 , http://quadrilio.com/2011/08/20/realita-sucasnosti/ a početných ďalších weboch a blogoch.
 
V tejto súvislosti ešte dve poznámky:
 
Keď najbližšie z neznámej adresy dostanete prekvapivý mail podpísaný známou osobnosťou, prv než ho rozošlete svojim známym, na chvíľu sa zamyslite nad tým, či sa tým náhodou nepodieľate na šírení zla, klamstva a nenávisti.
 
Internet je už totiž našou "realitou súčasnosti", ktorej sa nedá vyhnúť. Anonymita a zneužívanie mien a tvárí známych ľudí je súčasťou tejto reality. Zodpovednosť za to, čomu veríme, je však stále naša vlastná.

Komentárov  

+1 #5 Lehké odsoudit a hodnotit ze židleLibor 2012-09-04 14:14
Kdo ví, proč to podepsal. Tlaky komunistů byly těžko snesitelné - vyhrůžky, vydírání skrze rodinu a známé atd.
Do hlavy nikomu nevidíme a jeho život neznáme, tak kdo ví...
Já takové věci nezkoumám, poněvadž je nemožné dojít k objektivnímu výsledku. Navíc, každý se mění.
Text výše se mi velice líbí, protože zachycuje hluboce citlivost člověka a smysl pro spravedlnost...
Nahlásiť administrátorovi
+1 #4 PorovnejteJolom 2011-09-29 19:11 Nahlásiť administrátorovi
+1 #3 Joyef 2011-09-04 05:33
Asi by bolo dfobre poslat to na urad vlady alebo lepsie do Bruselu v preklade!!!Nech vedia co dobreho nam poslali!!
Nahlásiť administrátorovi
+2 #2 Joyef 2011-09-04 05:31
Je mi jedno kto toto napisal ale trafil sa presne!!To je dnesny zivot v plnej parade!!!
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 jasny hoaxJan Kovac 2011-08-24 06:13
Hned mi doslo ze to nepisal Lasica ten ... :-x co podpisal antichartu a za komancov i tesne po nich sa nabalil na dva zivoty, toho netrapi kvalita lacnych potravin ani medziludske vztahy. Nastvalo ma ze niekto pod tak uprimny text da meno takeho ..... Poslal som to dalej, ale bez podpisu.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články