V. Aradáčska oberačka

V. Aradáčska oberačka
 
Včera 27. augusta v Aradáči prebiehalo turistické podujatie Aradáčska oberačka. Tak ako to robili aj doposiaľ, ráno na nádvorí Združenia občanov Harmónie, ktoré je vlastne združením všetkých spolkov: vinohradníkov, klobásarov, penzistov, výšivkárok, žien...usporiadali tradičné sedliacke raňajky a o desiatej hodine na vyzdobených fiakroch, záprahových kočoch a traktoroch s vlečkami, za sprievodu hudby a spevu odchádzali do vinohradov.
 
 
Po defilé ulicami Aradáča účastníci mali nasmerované do vinohradov, ktorých je toho času v Aradáči už zo 30 ha. V tomto roku oberačku konali vo vinohrade Jána Labáta. Za slnečného a teplého počasia robota sa darila a vo veselej nálade bosonohé dievčatá pekne predviedli i tradičné lisovanie (múľanie) hrozna.
 
Nasledoval slávnostný obed a v pokračovaní nevystala ani vinohradnícka zábava. Na veselú náladu a do tanca hrali Mojmírovská kapela z Mojmíroviec zo Slovenska, tamburáši z Meleniec a aradáčski hudobníci.
 
Oficiálnym organizátorom podujatia bolo občianske združenie Harmónia, avšak najväčšie bremeno si aj tohto roku na svoje plecia naložil Spolok vinohradníkov a vinárov a jeho prvý a aj súčasný predseda a naposledy aj rytier Banátskeho vinárskeho rádu svätého Teodora Ján Jánošík. Do oberačky sa mu znovu podarilo zapojiť takmer všetky aradáčske spolky a združenia.
 
Sprievodným podujatím bola príležitostná výstava v miestnostiach Harmónie.
 
Vinice, vinice, peknie ste velice,
hej čo bov strapec čera,
neska je mušt z teba.
Za sedem dní burčák,
na Vianoce víno,
hej šak sa vám ho gazda
mnoho urodilo.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články