O básnických stretoch a kozmických stredoch

O básnických stretoch a kozmických stredoch
 
MOMS Petrovec a ústredie Matice slovenskej v Srbsku vo svojich priestoroch v Báčskom Petrovci zorganizovali literárny večierok so známou slovenskou poetkou Danou Podrackou. Večierok sa usporiadal na margo jej účasti na Medzinárodnom festivale v Novom Sade, ktorý sa začal v utorok a končí zajtra. Festival zhromaždil vyše 70 spisovateľov z viacerých krajín a v rámci neho autori čítajú svoje verše a prózu na Námestí novomanželov v Novom Sade.
 
foto
 
Viera Benková, Dana Podracká a Katarína Melegová – Melichová
 
Na dnešnom literárnom večierku, ktorý bol viac poetickým a trochu aj hudobným, prítomným milovníkom poézie sa najprv prihovorila predsedníčka MSS Katarían Melegová – Melichová. Prečítala životopis Dany Podrackej, spisovateľky a esejistky, tiež i poslankyne v NR SR, ktorá v literatúre debutovala v roku 1981 zbierkou básní Mesačná milenka. Dodnes za svoju tvorbu získala šesť literárnych ocenení. V súčasnosti pracuje v Literárnom informačnom centre a žije v Bratislave.
 
foto
 
Verše Dany Podrackej čítali Hana Majerová, Rastislav Labáth a Hana Slavková a v hudobných predeloch slovenské ľudovky za sprievodu Ondreja Maglovského zaspievali Olivera Gabríniová a Milina Speváková.
 
foto
 
foto
 
O tvorbe Dany Podrackej a „O básnických stretoch a kozmických stredoch“ sa vo svojej eseji zmienila naša poetka Viera Benková a o vlastnej tvorbe a svojich úvahách nad zmyslom života, užitočnosti človeka, duši súčasnej ženy a jej citovom živote ako aj o svojej esejistickej tvorbe, na záver lahodného letného literárno – hudobného pásma hovorila i hostka večierka Dana Podracká.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články