Potvrďme, že sme...

Potvrďme, že sme...
 
... a prihlásme sa k svojej národnosti. Po desiatich rokoch znovu sa nám naskytuje šanca potvrdiť že tu sme a že nás je dosť. V sčítaní obyvateľstva Srbska, dňoch 1. – 15. októbra, je dôležité slobodne a dôrazne povedať, že sme Slovákmi. Lebo, to ďalej priamo ovplyvní výšku prostriedkov z republikového rozpočtu na naše školstvo, kultúru, informovanie... a bude súvisieť s možnosťou používania slovenského jazyka vo verejnom styku a na označovanie miest v jazyku menšín.
 
foto
 
Pre menšinové spoločenstvá súpis a jeho výsledky sú teda nanajvýš dôležitými. Jasne a jednoducho povedané: ak nás bude menej, budeme mať menšie práva.
 
Odpovedať na všetky otázky v sčítacích tlačivách je pre občanov povinnosť, ktorá vyplýva zo zákona. Na niektoré otázky sa však musí presne odpovedať, kým sú aj také, kde sa občan môže vyjadrovať voľnejšie a takými sú národnostná príslušnosť a vierovyznanie. A práve pri týchto otázkach sa aj robia najväčšie manipulácie. Napríklad, v roku 2002 sa až 85% obyvateľstva údajne prihlásilo k pravoslávnej viere. Keď sa však sčítajú všetci Srbi, Rómovia, Bulhari a Rusíni, ktorí môžu, - ale aj nemusia byť pravoslávneho vierovyznania, – také vysoké percento sa nedostane.
 
Nielen národnosť ale i náboženské vyznanie sú takzvanými deklaratórnymi otázkami. Občania na ne odpovedajú slobodne, podľa vlastného presvedčenia. Slobodne a bez obáv sa teda treba prihlásiť tak k svojmu národnostnému spoločenstvu ako aj k svojmu vierovyznaniu. Čiže, potvrdiť, že tu sme a povedať kým sme.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články