Protiklad: porota a obecenstvo

Protiklad: porota a obecenstvo
 
- tak možno stručne zhodnotiť včerajší V. Festival slovenských lyrických piesní Kulpín 2011. Čiže, skladba Maríny Kaňovej v interpretácii Andrey Hrubíkovej , ktorá získala Cenu obecenstva, nezískala ani jeden hlas Odbornej poroty. Porota najvyššie ocenila pieseň Ondreja Maglovského v podaní Jany Veňarskej, druhú cenu udelila skladateľovi Ondrejovi Pavčokovi a speváčke Renate Lovásovej a tretiu Samuelovi Kováčovi, ktorého pieseň zaspievala Marína Zahorcová. Cena za úpravu sa dostala Ervinovi Malinovi a Cena za interpretáciu triu Ondrej Pavčok, Miroslav Hemela a Ivan Galamboš. Najlepším textárom bol Juraj Súdi a najviac SMS hlasov získala skladba Našou dedinou rieka preteká Miloslava Kardelisa v podaní Martiny Gažovej.
 
foto
 
foto
 
Predseda Organizačného výboru Pavel Gaža, 1. tajomník Veľvyslanectva SR Rastislav Kostilník, námestník generálneho riaditeľa RUV Duško Šušak a pokrajinský poslanec Ján Bohuš
 
foto
 
foto
 
foto
 
Odborná porota: Ján Kopčok, Valentín Grňa, Jarmila Juricová Pavel Tomáš a Juraj Kubečka
 
foto
 
Festival otvorila predsedníčka NRSNM Anna Tomanová - Makanová
 
Keď ide o počet bodov, ktoré odborná porota v zložení predsedníčka Jarmila Juricová a členovia Pavel Tomáš, Valentín Grňa, Ján Kopčok a Juraj Kubečka udelila jednotlivým skladbám, možno konštatovať, že sa členovia poroty názorovo neveľmi líšili. Ondrejovi Maglovskému za pesničku Lásky a sny udelili úhrne 43 bodov, druhoumiestnenej skladbe Tvoje Oči a skladateľovi Ondrejovi Pavčokovi 37 bodov a skladbe Na Dunajskom moste a skladateľovi Samuelovi Kováčovi 33 bodov. Na štvrtú pozíciu sa na základe získaných iba 8 bodov odbornej poroty dostala skladba Jána Kulíka Moja biela košeľôčka v prednese Ivana Slávika, piate miesto zaujala skladba Alžbety Hriešikovej v podaní Ervina Malinu Veštila mi cigánočka, ktorá úhrne získala 6 bodov a šieste Cesty moje Ondreja Pavčoka v podaní tria Pavčok-Hemela-Galamboša so získanými piatimi bodmi. Bez žiadnej odmeny a žiadneho bodu odbornej poroty tentoraz zostal skladateľ a spevák Rastislav Struhár, ktorý sa na predošlých ročníkoch kulpínskeho festivalu vždy ovenčil odmenami a jeho skladby ako sú Zuzička moja, Marka moja Mariška a Mám ja peknú frajerôčku sa dodnes radi spievajú. Tohtoročnú jeho pieseň Keď som išiel, ktorú sám aj zaspieval, publikum v Štúdiu M Rádio Nového Sadu odmenilo bohatým potleskom a iste sa aj táto skladba stane obľúbenou, podobne ako i ostatné tohtoročné nové lyrické skladby, ktorým sa odmeny a body neušli. Už to, že vošli do užšieho výberu a boli zaradené do festivalového programu, svedčí o ich kvalite.
 
foto
 
Najlepším textárom bol Juraj Súdi
 
foto
 
Cena za interpretáciu: trio Ondrej Pavčok, Miroslav Hemela a Ivan Galamboš za skladbu Cesty moje a za jej úpravu cenu získal Ervin Malina
 
foto
 
Cenu obecenstva získala skladba Maríny Kaňovej v interpretácii Andrey Hrubíkovej
 
foto
 
Z celkového počtu 1435 až 337 SMS hlasov získala skladba Našou dedinou rieka preteká Miloslava Kardelisa v podaní Martiny Gažovej
 
foto
 
Tretia cena sa dostala Samuelovi Kováčovi, ktorého pieseň zaspievala Marína Zahorcová
 
foto
 
Druhú cenu žiri udelila skladateľovi Ondrejovi Pavčokovi a speváčke Renate Lovásovej
 
foto
 
Porota najvyššie ocenila pieseň Ondreja Maglovského v podaní Jany Veňarskej
 
foto
 
Odmenený skladateľ Ondrej Maglovský
 
S väčšími či menšími chybami, avšak generálne nanajvýš úspešne, prešiel aj tento piaty ročník tohto nášho pomerne mladého festivalu. Chváli hodné je zaiste to, že sa na ňom zúčastnili aj mladí skladatelia, medzi ktorými aj Marína Kaňová, ktorá účinkovala prvýkrát a ktorej skladba získala najväčší počet hlasov publika v Štúdiu M RNS. Skladba sa podstatne líšila od ostatných a v nej bolo hodne nových prvkov. Azda práve tie „novoty“ v piesni zapôsobili na obecenstvo, kým podľa názoru odbornej poroty zrejme práve tie nové elementy sa vymykali z určených štandardov a nemali výrazný „ nádych slovenských ľudových piesní“.
 
Úspešná dvojica: skladateľ Ondrej Maglovský a interpretka Jana Veňarská, podobne ako aj na predošlom festivalovom ročníku, aj tohto roku potvrdili svoju hudobno-spevácku kvalitu.
 
foto
 
foto
 
V revuálnej časti vystúpila mužská a ženská spevácka skupina z Kysáča
 
foto
 
foto
 
foto
 
Blahoželanie patrí všetkým.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 OPRAVAnovinarka 2011-09-21 14:29
OPRAVA: V článku je urobená chyba. Rastislav Struhár neskomponoval víťaznú pieseň prvého kulpínskeho festivalu Zuzička moja, iba ju odspieval. Autorom tejto skladby je Miroslav Kardelis.

Skladateľ Miloslav Kardelis aj na tohtoročnom festivale získal cenu - pieseň Našou dedinou rieka preteká v podaní Martiny Gažovej získala najviac SMS hlasov.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články