In memoriam - Samuel Fekete

In memoriam - Samuel Fekete
 
Predvčerom v Hložanoch umrel Samuel Fekete, magister literatúry, pedagóg, osvetový poradca, zostavovateľ monografií o Hložanoch a básnik. Narodil sa 19. novembra 1934 v Hložanoch. Základnú školu zakončil v rodisku a gymnázium a učiteľskú školu v Petrovci a v Sriemskych Karlovciach. Pochovaný bol dnes na hložianskom cintoríne.
 
Samuel Fekete bol najprv učiteľom v Selenči a neskôr aj v Hložanoch, kde pôsobil i ako riaditeľ školy. V šesťdesiatych rokoch začal diaľkovo študovať juhoslovanské literatúry na Filozofickej fakulte, kde postupne zakončil prvý, druhý a nakoniec i tretí stupeň štúdií.
 
Počas štúdií pracoval v Novosadskom rozhlase a potom na gymnáziu v Petrovci prednášal srbčinu. Medzičasom získal titul magistra literatúry a potom už pracoval ako osvetový poradca a neskôr i ako inšpektor slovenských škôl Ministerstva školstva Republiky Srbsko. Na tomto poste, a nie iba tam sa medziiným vytrvalo a neustále zasadzoval o vyučovanie slovenčiny v srbských školách.
 
Literárne začal tvoriť ešte v mladosti a jeho viaceré práce boli odmenené. Uverejňoval ich už ako stredoškolák a od roku 1954 v Novom živote mu začali zverejňovať básne. Knižne mu vyšla zbierka básní Kastalský prameň. Svojimi odbornými a vedeckými príspevkami sa roky zúčastňoval na mnohých vedeckých sympóziách z oblasti slovenskej literatúry a kultúry vo Vojvodine a z oblasti slovensko-srbských vzťahov. Od obnovenia Matice slovenskej v Juhoslávii roku 1990 do roku 2009 bol predsedom Osvetovej komisie a od obnovenia MOMS v Hložanoch jeho predsedom.
 
Bol tiež predsedom KUS Jednota, v Hložanoch, organizátorom početných kultúrnych programov a režíroval aj početné divadelné predstavenia. Svoju aktivitu naplno prejavoval aj v Spolku vojvodinských slovakistov, kde bol tiež predsedom školskej komisie až do zániku Spolku.
 
Za svoju spoločenskú prácu získal početné uznania: Cenu Spolku vojvodinských Slovakistov, uznanie Čestného člena MSJ, Októbrovú cenu Báčskopetrovskej obce a prezidentom republiky bol vyznamenaný Radom práce so strieborným vencom.
 
Samuel Fekete zostane v trvalej pamiatke slovenskej vojvodinskej komunity vo Vojvodine, i širšie, ako osobnosť, ktorá roky rozdávala po kúsku seba nielen svojim žiakom a spolupracovníkom, ale každému, kto si tento dar želal a vedel prijať. Nášmu školstvu, Matici a celej našej kultúre venoval seba celého, keďže si vlastnú rodinu nezaložil.
 
Česť jeho pamiatke.

Komentárov  

+1 #1 cynizmusSajo 2011-09-15 17:50
Naco je ten cynizmus, ze si vlastnu rodinu nezalozil? Kolki si ju zalozili, rozbili a nedosiahli v zivote NIČ???!!!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články