Piate fórum o organickej výrobe

Piate fórum o organickej výrobe
 
V piatok 23. septembra prebiehalo v Selenči Piate fórum o organickej výrobe. Jeho organizátormi boli Stredisko organickej výroby zo Selenče a Univerzita v Novom Sade. Pracovná časť bola rozdelená na predpoludňajšiu, a v rámci nej odzneli prednášky na rôzne témy súvisiace s organickou výrobou a popoludňajšiu, zorganizovanú vo forme okrúhleho stola v Business stredisku. Okrúhly stôl bol tiež venovaný organickej výrobe a organickým výrobkom.
 
foto
 
Najprv sa prítomným prihovoril a v krátkosti ozrejmil program práce Piateho fóra riaditeľ Strediska organickej výroby zo Selenče Jozef Gašparovský. V krátkosti zhrnul doterajšiu činnosť strediska, pričom zdôraznil význam doterajších piatich ročníkov fóra a vydaných piatich zborníkov, v ktorých sú uverejnené 52 vedecké práce z oblasti organickej výroby. Tiež pripomenul, že aj toto fórum má sprievodné podujatia, ako sú výstava organických výrobkov, etnografická výstava a a festival tradičných jedál.
 
foto
 
Jozef Gašparovský
 
Piate fórum oficiálne otvoril Prof.Dr. Miroslav Vesković, rektor Univerzity v Novom Sade. Po úvodnej časti sa prešlo na pracovnú časť v ktorej najprv odzneli príhovory hostí. V pokračovaní programu video prezentáciou boli ozrejmené niektoré projekty vzťahujúce sa na Republiku Srbsko a na pokrajinu Vojvodinu a sú zamerané na organickú výrobu. Nasledovali referáty, autormi ktorých boli poprední domáci a zahraniční odborníci.
 
foto
 
Juraj Bocka a Juliana Schlosserová
 
Z predpoludňajšej časti môžeme pripomenúť, že riaditeľka úseku životného prostredia a ekologického poľnohospodárstva zo Slovenskej republiky Ing. Juliana Schlosserová CSc. udelila Jurajovi Bockovi certifikát za aktivitu a pomoc pri realizácii spoločných projektov. Po kratšej prestávke pokračovala popoludňajšia časť programu, ktorá tiež bola venovaná organickej výrobe a ktorá sa skončila vychutnávaním selenčských tradičných jedál, ktoré prichystali selenčské gazdinky.
 
foto
 
Druhá časť programu sa začala rozpravou za okrúhlym stolom v Business stredisku. Okrúhly stôl bol tiež venovaný organickej výrobe a organickým výrobkom. Na bio výrobky sa pozeralo z rôznych uhlov ako sú zdravotný, z uhla kvality a i. Téma okrúhleho stola bola Stav a možnosti predaja bio výrobkov. Moderátor okrúhleho stola bol novinár a publicista Čedomir Keco. Táto časť bola značne kratšia a účinkovali v nej ako odborníci zo Srbska tak aj zo Slovenska.
 
foto
 
Čedomir Keco sa rozpráva so známym kysáčskym pestovateľom bio potravín Vladimírom Vozárom
 
Živú rozpravu vyvolala polemika medzi prítomnými z aspektu chemického zloženia bio výrobkov. Bolo počuť rôzne názory a vynesené boli rôzne argumenty a fakty o možnostiach zisťovania prítomnosti niektorých chemických prvkov v dopestovaných zeleninách a ovocí. Piate fórum skončilo diskusnými príspevkami prítomných a oficiálnym uzavretím fóra.
 
Juraj Berédi - Ďuky

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články