Aké vetry dujú v MS v Martine? (alebo: Všetci sme na rovnakej lodi?)

Aké vetry dujú v MS v Martine?
(alebo: Všetci sme na rovnakej lodi?)
 
Na tohtoročnom júnovom 55. Literárnom snemovaní, ktoré sa konalo v miestnostiach Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov v Novom Sade, hosťom bol Pavol Boroň zo Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej v SR, ktorý predstavil činnosť ústavu Matice slovenskej. V liste, ktorý nám včera zaslal, reaguje na situáciu v Matici a v týždenníku MS Slovenské národné noviny, ktoré vydáva MS a Neografia z Martina.
 
foto
 
Pavol Boroň na 55. Literárnom snemovaní v Novom Sade
 
 
Vážená pani Pucovská,
 
veľmi pekne Vás pozdravujem. Ubehlo niekoľko mesiacov od júna 2011, kedy sme sa stretli na podujatí Vojvodinských Slovákov v Novom Sade. Dostal som sa aj na Vašu web stránku Obce Kulpín, kde profesionálnym spôsobom širšie informujete o rôznych, najmä kultúrnych podujatiach Vojvodinských Slovákov. Držím Vám, ako i Vášmu pánu synovi palce, nech sa Vám aj naďalej takto, ba aj lepšie darí. Nech naša slovenská zelená ratolesť v Srbsku rastie, a nech sa nikdy nestratí.
 
Pripájam Vám, pre Vašu informovanosť, viaceré články od pána menom "Anonymus", aby ste mali aj Vy, naši slovenskí bratia a sestry v Srbsku prehľad, čo sa u nás na Slovensku, a to najmä konkrétne v MS deje. (Redakčná poznámka: Články sa nachádzajú v našej dokumentácii, avšak vzhľadom na to, že sú nepodpísané, nezverejňujeme ich.)
 
Myslím si, že je to pre objektívnosť a pluralitu názorov potrebné, a to hlavne preto, že po odvolaní bývalého šéfredaktora Slovenských národných novín pána Petra Mišáka, sa tieto oficiálne noviny MS stali absolútne cenzurovaným plátkom, bez možnosti publikovania iných názorov, ako si praje súčasné "nové vedenie" MS. Je to katastrofa, lebo MS bola vždy za posledných 20 rokov demokratickým spoločenstvom, ktoré sa vyhlo spolitizovaniu - inštitútu takého príznačného pre kapitalizmus v bývalých komunistických štátoch strednej, južnej a východnej Európy.
 
Teraz je všetko inak, a aby nebolo aj najhoršie, pokúšame sa týmto "zlým vetrom" vzdorovať. Ako sa nám to podarí, je však otvorené...
 
S úctou Pavol Boroň
Banská Bystrica 26.09.2011
 
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
 
Link na všetky tohtoročné vydania Slovenských národných novín:
http://www.matica.sk/index.php?D=1744&L=2⟨=sk

Komentárov  

0 #1 škodaMartin Prebudila 2011-09-28 00:40
Po prečítaní tohto textu pána Boroňa bolo mi prinajmenej ľúto odvolania šéfredaktora Slovenských národných novín Petra Mišáka, ktorého poznám ako seriozného editora a básnika, najmä dobrého človeka... Neviem presne čo sa TAM HORE deje, ale je mi jednoducho ľúto...
Martin
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články