Najlepší učiteľ na svete

Najlepší učiteľ na svete
 
Keby mali možnosť voliť najlepšieho učiteľa na svete, silbašskí prváčikovia a tretiaci by jednohlasne povedali, že ním je práve ich učiteľ Miroslav Hložan. Stačí len nazrieť do tej veselej, pestrej, kreativitou poznačenej učebne na poschodí Základnej školy bratov Novákovcov a všetko sa vám povie samo. Ide o kombinovanú slovenskú triedu – I.1 a III.1, v ktorej je sedem prvákov a sedem tretiakov.
 
foto
 
Keďže v takýchto triedach pracuje už 14 rokov, pán učiteľ Miroslav Hložan si na takúto kombinovanú prácu už zvykol. Na otázku: Ako sa mu darí pracovať so žiakmi v kombinovanej triede, teda na rozličných úrovniach súčasne, prezradil že niekedy sa mu pracuje dobre, inokedy by však mohlo byť aj lepšie. Je to mravčia práca, vyžaduje si veľa úsilia, trpezlivosti a najmä vždy mať dobrý postreh.
 
Podľa slov učiteľa Hložana, zaujímavosťou tejto jeho triedy je to, že sú v nej až 8 žiaci, ktorí sú v príbuzenskom vzťahu: brat a sestra Andrej a Darka Fabokovci, rovnako tak aj Joel Juraj a Klaudia Rut Králikovci, Janko a Sára Struhárovci, ako aj dve sestry Daniela a Michaela Miháľové. Ďalšími žiakmi tejto veselej a zaujímavej triedy sú: Stefan Strehársky, Valentína Beličková, Marek Miksád, Marsela Čermáková, Matilda Hložanová a Tamara Kopčoková.
 
Rovnako tak ako si učiteľ chválil svojich žiačikov, oni sa o ňom vyjadrili len tými najkrajšími slovami: „Je to najlepší učiteľ na svete.“ „Niekedy je prísny, ale vždy je spravodlivý.“ „Náš pán učiteľ sú super.“ Obľúbenými predmetmi žiakov tejto triedy sú: telesná výchova, matematika a náboženstvo.
 
Pracovať s deťmi je tou najťažšou, najzodpovednejšou, ale aj najkrajšou činnosťou. Najväčším zadosťučinením všetkého vynaloženého úsilia sú práve povzbudivé slová samotných žiakov. Pán učiteľ Hložan ich má nadostač.
 
Vladislava Lovásová

Komentárov  

+3 #1 JednotriedkaĽudmila Turčányiová 2011-10-20 00:33
Vyslovujem veľký obdiv a uznanie pánovi učiteľovi Hložanovi. U nás na Slovensku sa takéto kombinované triedy volajú jednotriedky, väčšinou sú tam žiaci prvého stupňa, čiže od prvej po štvrtú triedu. Takéto triedy sú na dedinách, kde je menej detí a z vlastnej skúsenosti viem, že je to dobrá vec. Ja sama som chodila do jednotriedky aj moje deti. V súčastnosti však záujem o takúto formu výuky upadá, rodičia preferujú veľké školy v mestách, obce zase nemajú dostatok finančných prostriedkov na udržanie takýchto malých základných škôl. Aj v našej obci škola zanikla a je to škoda, na svoju prvú učiteľku nikdy nezabudnem.
Pozdravujem pána učiteľa a prajem veľa trpezlivosti a deťom samé úspechy.
Ľudmila Turčányiová z Riečky (Slovensko)
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články