Málo známa ovocná drevina - Arónia čierna

Málo známa ovocná drevina - Arónia čierna
 
Arónia je u nás málo známa, - aj keď iste bude známa,- lebo je vraj zázrakom prírody, vitamínovou bombou a najhodnotnejším ovocím, ktorému sa v našich geografických podmienkach darí. Bude známa aj preto, lebo najväčšou plantážou, na ktorej sa toho času začína pestovať, a to nielen v Srbsku, lež aj v regióne, je majetok kláštora Kovilj, v blízkosti Nového Sadu. Za pomoci Fondu pre rozvoj Vojvodiny, na desiatich hektároch vysadili tu vyše 13 tisíc sadeníc tejto ovocnej dreviny.
 
foto
 

Arónia čierna obsahuje veľa vitamínov (P, C, PP, B, E) a preto sa onej hovorí ako o malej vitamínovej bombe. Obsahuje i veľké množstvo jódu, ktorý hrá dôležitú úlohu pre činnosť štítnej žľazy a hormonálnu rovnováhu, zmierňuje vedľajšie účinky protirakovinových liekov a upokojuje stavy po rádioterapii. Reguluje tlak krvi a stabilizuje hladinu cukru. Z kardiovaskulárneho hľadiska má antisklerotický účinok. Vedeckými štúdiami sa dospelo k názoru, že plody Arónie čiernoplodej a produkty z nej pozitívne ovplyvňujú imunitný systém, vyrovnávajú procesy vzruchu a útlmu, znižujú emocionálnu nerovnováhu. Zvyšujú vylučovanie nežiaducich solí z organizmu, čo napomáha pri liečení reumy, či detoxikácii organizmu. Vitamín P, označený ako rutín, priamo ovplyvňuje pevnosť a pružnosť ciev, eliminuje kŕčové žily, slúži na zlepšenie krvného obrazu, napomáha zníženiu hladiny cholesterolu a preventívne pôsobí pri liečení vysokého krvného tlaku. Arónia má taktiež značný obsah železa, mikroelementov ako je bór, fluór, mangán, meď, kobalt, molybdén.
 
Plody obsahujú aj antiplesňové a antibaktoriálne látky a preto sa málo kazia. Obraté vydržia v chlade a tme čerstvé 2 mesiace i dlhšie. Je vhodné obrať ich až po prvých mrazoch. Pri príprave muštu je výťažnosť až 65 – 70 percent a mušt nepodlieha skaze. Zo sušených jabĺk a plodov arónie sa pripravuje ovocný čaj. Z plodov sa robia kompóty, džemy, šťava a jedia sa samozrejme aj surové.
 
Ako doplnok výživy je vhodná pre každého.
 
Plody arónie čiernej (nesprávne nazývaná čierna jarabina) dozrievajú začiatkom septembra. Spracúvame ich ako šťavu, čaj, kompót, či džem. Dá sa bežne pestovať, dokonca ju vysádzajú na sídliskách ako okrasný ker.
 
Veľmi skoro vstupuje do rodivosti, ktorá je vysoká a pravidelná. Plody obsahujú vysoký podiel farbív, ktoré sa často používajú i na prifarbovanie vína a muštov.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články