Netreba sa báť duchov, ale skôr živých no ak má človek čisté srdce, nemá sa čoho báť

Netreba sa báť duchov, ale skôr živých

no ak má človek čisté srdce, nemá sa čoho báť
 
Prelom októbra a novembra je u nás tradične v znamení najprv sviatku Pamiatky reformácie a v prvé novembrové dni si spomíname na zosnulých. O tom, - teda o mŕtvych a duchoch je aj Halloween, Všetkých svätých (Dušičky), „všisviat“, „šeckích svatích“, „všicki svati“, zadušnice, Svih svetih i Dušni dan či Pamiatka zosnulých. Cirkev už po stáročia spája s touto slávnosťou nádej na vzkriesenie. Zvyky späté s týmito dňami (31. október a 1. a 2. november) sa od seba odlišujú v jednotlivých cirkvách, krajinách, regiónoch a kontinentoch.
 
foto
 
Kanadské priedomia sú v týchto dňoch aj takto vyzdobené. Foto Ondrej Miháľ  
 

 
foto
 
V ústrety Halloween mladé novinárky Rádia Nový Sad vyzdobili slovenskú redakciu
 
Pamiatku reformácie svätí Evanjelická cirkev 31. októbra, keď sa odštiepila od Katolíckej, Katolícka cirkev si 1. novembra pripomína slávnosť Všetkých svätých a Halloween znamená v angličtine Predvečer Všetkých svätých. Tento sviatok sa začal svätiť ešte medzi keltskými plemenami v Anglícku, Írsku a v severnom Francúzsku ešte v predkresťanskej dobe a oslavovali ho v noci z 31. októbra na 1. novembra, keď sa začínalo obdobie zimy, tmy a smrti. Halloween je starý pohanský sviatok duchov, ktorý je v znamení vyrezávania tekvíc, masiek duchov, či iných strašidelných tvorov.
 
foto
 
Kysáčan Pavel Chrťan, ktorý sa zaoberá carving umením, tekvice takto vyrezal
 
foto
 
...a keď sa do tekvice vloží svieca, je to už skutočne strašidelná výzdoba
 
Sviatok všetkých svätých - Svih svetih (1. novembra) rímskokatolícki veriaci oslavujú ako deň, ktorý je venovaný všetkým svätým mučeníkom a po ňom nasleduje Pamiatka zosnulých čiže Dušni dan, ktorý pripadá na 2. novembra.
 
Pravoslávni veriaci v Srbsku si na zosnulých spomínajú v tzv. zadušnice, ktoré pripadajú vždy v sobotu a je ich rovnako ako i ročných období - 4 v roku. Jesenné - Mitrovske zadušnice sa svätia v sobotu pred Mitrovdan, keď sa slúžia tzv. pomeni i parastosi, a podľa pravoslávneho zvyku vtedy sa zapaľujú sviečky a necháva jedlo pre pokoj duší zosnulých. V tomto roku jesenné zadušnice boli v sobotu 8. októbra a čo sa podľa starého pravoslávneho kalendára rovná 25. októbru.
 
V poslednom období už aj v evanjelických kalendároch v deň 1. novembra píše Všechsvätých, aj keď vskutku pamiatku na zosnulých si evanjelickí veriaci uctievajú prakticky počas celého novembra a deň Pamiatky zosnulých je 2. novembra. Pamiatka zosnulých patrí k tradičným kresťanským sviatkom, počas ktorých mnoho ľudí vzdáva hold svojim predkom a zamýšľa sa nad vlastnou existenciou.
 
foto
 
V Kanade výzdoba niekedy nadobúda extrémne rozmery. Foto: Ondrej Miháľ
 
Keďže je Halloween pohanský sviatok, vedenie tak Evanjelickej ako aj Katolíckej cirkvi sa k nemu stavia nanajvýš rezervovane. Pápež Benedikt XVI. vyzval veriacich, aby sviatok Pamiatky zosnulých oslávili v kresťanskom duchu a nie ako halloween, ktorý má korene v keltskom pohanskom sviatku. Podľa cirkvi halloween zatieňuje podstatu sviatku Pamiatky zosnulých. Najlepší spôsob ako si uctiť zosnulých je modlitba, odporúča pápež.
 
foto
 
Autorka textu, ako zástankyňa tradičného a hlavná halloween - dekoratérka slovenskej redakcie RNS, ako zástankyňa nových prúdov, sa nakoniec uzhodli, že ani túto komerčnú záležitosť zo Západu už nemožno zastaviť
 
Halloween podľa mnohých odvádza pozornosť od hlbších myšlienok a v niektorých extrémnych prípadoch má až okultný nádych. Preniká k nám zo Západu, je vyslovene komerčnou záležitosťou a preto ho väčšina, najmä starších ľudí, odmieta. Nejednému hlboko zronenému zo straty blízkej osoby, môže tiež vadiť i skutočnosť, že z fenoménu smrti sa vytvára šou a zábava.
 
Žijeme v komerčnej dobe, v ktorej sa skomercializuje všetko, aj to najsvätejšie. A tak sa zo Svätého Mikuláša stal Dedko Mráz, zo Svätého Valentína ochranca zamilovaných...Prúdy zo Západu nemôžeme zastaviť. Z posvätnej úcty voči zosnulým vzniká Halloween.
 
No, ale,... ľudia od nepamäti cítili potrebu po zakončení tvrdých prác počas leta, dopriať si zábavu. Úctu k zosnulým však treba zachovávať, to si odňať nedajme, navštívme cintoríny, spomeňme si na našich milých a pomodlime sa za nich.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+3 #2 nie len v srdci duch jeMartin Prebudila 2011-10-31 18:36
Aj ďalej sa nepodpisujem "anonymne" a poviem, že o TEJTO polnoci ani jednu ježibabu som na dvore nevidel.
Bol mi celé odpoludnie môj Faraga, prvý z čertov domácich, a kým všetci, čo sa boja smrti a seba, išli na cintorín a zapaľovali sviece a modlili sa ZA čo a PREČO, ja som sedel doma...
a v tichu si opakoval svoju jedinú modlitbu... necitovanú žiadnym evanjeliumom...
Teda, úcta mŕtvym, ale aj tým, ktorí sú ešte troška živí...
A dobre sa vraví: uctievaj si človeka kým je živý...
A čo my robíme?!
Uctievame, aj dnes,
v tejto vymyslenej noci, mŕtvych,
len sa málo obraciame na svojich blížnych, najbližších...
Tu človek tratí svoju tvár a nemôže si ju len tak ľahko na preplnom cintoríne získať...
A možno aj môže...
Nahlásiť administrátorovi
+1 #1 Guest 2011-10-31 09:46
Milá Katka,
Článok je pekne napísaný. Informuje,
poúča, ozrejmuje. Je však predovšetkým
pragmatický. Z cudzieho sa netreba báť
prevziať to, čo nás môže poučiť i pobaviť.
Pravda, svoje si chráňme, nedovoľme, aby
nám ho ktokoľvek odňal - reč, vieru, či
spôsob zábavy, akú si vyberieme. Len píš!
Pozdrav Tebe a Martinkovi
( z krajiny, kde sa aj Halloween svätí )
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články