Ústava???

Ústava???
 
O Ústave Srbska, ktorej dnes potichu oslavujeme piate narodeniny, mnohí hovoria, že je neregulárna, lebo pri jej schvaľovaní boli porušené základné zákonné normy. Napríklad, sfalšované bolo i toto: počet obyvateľov Srbska, vrátane Kosova (ktorého sa dodnes nezriekame) bol 7.524.164 + obyvatelia Kosova 1.733.872 = 9.258.036. V oficiálnych výsledkoch referenda o schválení vtedajšej - a dodnes platnej Ústavy píše, že za ňu hlasovalo 3.645.517 čo je iba 39,3% z uvedeného počtu 9.258.036 obyvateľov. Vo Vojvodine, za tú a takú Ústavu hlasovalo 44% z celkového počtu obyvateľstva z užšieho Srbska a Vojvodiny.
 
foto
 
Zhruba 30 percent územia Srbska zaberá Vojvodina a asi 30 percent obyvateľstva Srbska žije vo Vojvodine. Z našej pokrajiny štátny rozpočet sa plní s takmer tretinou peňazí. Napriek uvedenému, a podľa tejto pred piatimi rokmi schválenej Ústavy, Vojvodine z rozpočtu patrí iba 7 percent. Aj to je viac - menej iba na papieri, keďže ani v jednom roku sa peniaze do pokrajinskej pokladnice nepreniesli bez nátlakov a intervencií najmä Ligy sociálnych demokratov Vojvodiny - tvrdí hovorkyňa tejto strany Alexandra Jerkov. Tiež uvádza, že Vojvodina, v závislosti od roka, republikový rozpočet plní s 35-55 % dinárov a iba každý 7 - mi dinár sa vracia do Vojvodiny. Na dôvažok, aj z tých 7 percent je určené, že 5 percent má isť na kapitálne investície.
 
Platná Ústava Srbska bola vyhlásená 8. novembra 2006 na slávnostnej schôdzi v Belehrade za zvukov štátnej hymny Bože pravdy. Predtým ju jednoznačne schválilo Zhromaždenie Srbska a ešte skôr bola potvrdená na referende 28. a 29. októbra toho istého roku. Na slávnostnej schôdzi sa zúčastnilo 240 poslancov, najvyšších štátnych funkcionárov a početných hostí. Podľa konečných výsledkov Republikovej volebnej komisie na referende sa zúčastnilo 54,91 percent, čiže 3.645.517 voličov, a za novú Ústavu hlasovalo 3.521.724 voličov, resp. 53,04 percent.
 
Ústava pozostáva z preambuly, ktorou sa definuje, že je Kosovo súčasťou a neodcudziteľnou časťou suverénneho Srbska. Po preambule nasleduje 206 článkov zaradených do 10 častí. V prvom článku sa uvádza, že je Srbsko štát srbského národa a všetkých občanov, ktorí v ňom žijú.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články