Aj na svoj vlastný účet

Aj na svoj vlastný účet

Alebo o našom negramotnom informovaní
 
„Vravia múdri a rozumní ľudia, že sa najprv treba naučiť čítať, aby sa vôbec mohlo o niečom písať. To platí aj, napríklad, za novinárov. Lebo, teraz je už viac než zrejmé: novinári sú nám masovo negramotní“ – hodnotí vo svojom včerajšom texte predseda Nezávislého spolku novinárov Vojvodiny Dinko Gruhonjić.
 
foto
 
Autor: Dušan Gađanski
 
Či sme skutočne negramotní, alebo iba zahriaknutí a ustráchaní o svoju existenciu, alebo aj skorumpovaní, predané duše...? Smutnou skutočnosťou však je, že na vedúcom postavení v našom novinárstve sú takmer spravidla osoby lojálne vládnucej garnitúre. Potom sa, samozrejme, o stranách pri moci informuje prevažne afirmatívne.
 
„Novinári sú ochrancami demokracie, sú svojráznou spoločenskou inštitúciou a majú zodpovednosť skúmať sociálne anomálie a poukazovať na porušovanie práv a slobôd“ – povedal na júnovom zhromaždení Mediálnych organizácií Juhovýchodnej Európy (SEEMO) prezident Srbska Boris Tadić a skonštatoval: „Srbsko priam dramaticky rozvinulo úroveň ľudských slobôd a dosiahlo možno najvyšší stupeň demokracie vo svojich dejinách.“
 
Pri tej príležitosti novinárov poučil:
„Máte tiež aj osobitnú zodpovednosť - rovnako ako aj politici, spisovatelia, profesori, - pri poukazovaní na problémy v spoločnosti musíte vynachádzať správny bod, uhol ktorý nenavedie spoločnosť a verejnosť nesprávne usudzovať.“
 
Lenže, či to skutočne úprimne myslel? Či to u nás predsa nefunguje podľa pravidla: deklaratívne sa zasadzujeme za niečo a v praxi si robíme ako našej strane zodpovedá?
 
Lebo, napríklad, Obecnému výboru Demokratickej strany v Báčskom Petrovci zodpovedá privlastniť si všetky úspechy v tomto prostredí a to ak niekto chce poprieť, kreslo mu rýchlo uniká. Pritom, akoby tí naši (alebo menej naši a viac ich) predstavitelia lokálnej správy vôbec nemali výčitiek svedomia, že za posledných pár rokov táto obec upadla tak nízko, ako snáď nikdy predtým nebola.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #2 mali nemali - svedomie si stratilinovinár-ka 2011-11-14 17:13
Pani novinárka,
nemám hlbšie svedomie, ani slabší komentár...
S úctou
Nech sa aj Dinkovi darí...
Aj my sme doma mali dobrého psa menom DINGO - austrálsky divý pes, v preklade - slobodný....
Tu na Balkáne je čoraz menej dobrých domácich, tak o čom sa potom rozprávame...?) aj načo to...?)
Možno pre dobrý bozk na čelo, ako to už NIEKDE na planéte robia...
pozdrav
Án
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 x 2011-11-13 19:32
:-x
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články