90 ročný Spolok petrovských žien včera usporiadal vydarenú batôžkovú zábavu

90 ročný Spolok petrovských žien včera usporiadal vydarenú batôžkovú zábavu
 
Už keď sa poľné práce zakončili, záhrady a priedomia prichystali na zimu, ovocie a zelenina ponakladala do fliaš...a pred tým ako sa začnú prípravy na Vianoce, petrovské ženy aj tohto roku pre svoje členky, ako aj hostky z iných spolkov žien, usporiadali batôžkovú zábavu. Pri hudbe, speve, tanci a vynikajúcej svadobnej kapustnici strávili nedeľné popoludnie a hodný kus večera.
 
foto
 
Foto Marica Šimová
 
foto
 
Predsedníčka Spolku petrovských žien (SPŽ) Katarína Arňašová privítala všetkých prítomných a podala stručné dejiny spolku. Domácim ženám ako aj delegáciám zo všetkých združení žien z petrovskej obce, z Lalite, Pivnice, Starej Pazovy, Kovačice, Padiny, Bieleho Blata, Rumenky... zaželala príjemné pobavenie Prihovorila sa aj predsedníčka Asociácie slovenských spolkov žien Viera Miškovicová, ktorá sa zmienila o uplynulých a nadchádzajúcich spoločných aktivitách.
 
Keďže všetky delegácie priniesli aj batôžteky, tie sa aj oceňovali. Najviac hlasov získal batôžtek pivnického spolku žien, ktoré do neho nabalili to, čo sa voľakedy chystalo do poľa: chlieb, slaninu, klobásu, škvarky, varené zemiaky a vajíčka, cibuľu, papriku, lekvár... ale aj pálenku.
 
foto
 
foto
 
Foto Marica Šimová
 
Spolok petrovských žien si tohto roku pripomína 90 rokov organizovania sa žien v Báčskom Petrovci. Petrovské ženy sa totiž začali organizovať v roku 1921, keď bola založená Odbočka Spolku československých žien. Predsedníčkou, a to až do roku 1941, keď táto ženská organizácia zanikla, bola Adela Greisingerová. V roku 1945 vznikol Protifašistický front žien – AFŽ, a neskôr toto združenie premenovali v Miestnu organizáciu žien, potom v Miestnu konferenciu pre spoločenské postavenie a aktivitu žien a v roku 2002 bol založený Spolok petrovských žien.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články