ZVON

ZVON
 
„Aj hlúposť je dar Boží“ a aj to si musíme uvedomiť, lebo aj cez hlúpych vedie cesta do neznáma a preto stoja pred nami otázky - kto nás to a kam nás to vedie? Mali by sme si dať našu národnú pamäť do poriadku, aby nevznikali ďalšie krivdy, aby sme sa nevybrali na cestu do prepadliska, aby sme netápali v hmlách a nestali sa slepými i hluchými, ale aby sme si uvedomili, že sa tu opäť siaha „kradmou rukou na našu slobodu“ a to veľmi rafinovanými spôsobmi...“ Proti odnárodňovaniu bojoval aj Karol Kuzmány, ktorého busta zdobí petrovský evanjelický kostol a ktorého 205. výročie narodenia si pripomíname v týchto dňoch.
 
Vážená pani redaktorka, v prílohe si Vám dovoľujem zaslať ZVON - mesačník Miestneho odboru Matice slovenskej Banská Bystrica na mesiac november 2011.Mesačník ZVON vydáva náš miestny odbor už 15 rokov. Najprv sme začali ako s klasickou tlačovinou, teraz ho už máme aj v mailovej podobe. Pokiaľ to zvážite, boli by sme potešení (v našom MO MS), keby ste ho mohli uverejniť na Vašej web stránke Obce Kulpín. Ďakujem Vám a prajem Vám všetko najlepšie. S úctou Pavol Boroň, 1. podpredseda MO MS Banská Bystrica.
 
Nakuknúť do mailového vydania mesačníka ZVON si nevyžaduje veľa času. Na pár stranách sa však možno dozvedieť všeličo. V úvodnom príhovore Igora Kovačoviča sa napríklad píše i toto:
 
„Zamýšľam sa nad tvrdeniami mocných a bohatých, alebo aj takých, ktorí si len myslia, že sú mocní a bohatí a myslím na to, čo nás čaká. Čaká nás opäť byť chudobnými poddanými a robotovať za čo najmenej a ešte byť za to vďačný, opäť sa klaňať pred pánmi a bozkávať im ruky a možno aj opäť si ľahnúť odovzdane na dereš a nechať si vyplatiť tých dvadsaťpäť. V tom druhom prípade nás nečaká tiež nič dobrého, hoci „aj hlúposť je dar Boží“ a aj to si musíme uvedomiť...“
 
V novembrovom ZVON - e si banskobystrickí matičiari uctili i pamiatku na Karola Kuzmányho, ktorý sa narodil 16. novembra 1806, dožil 60 rokov života a tri roky pred smrťou písal:
Pusť ma už, Pane, pusť ma z Tvojho domu,
Nevysielaj ma viac už k ľudu tomu.
Dosť som ho, už dosť učil, karhal, tešil,
A on peleší tak, ako pelešil.
Nie! Nepustím ťa, žiť musíš a rodu
Zotročenému vymáhať slobodu.
Už zvon zazváňa, len sa neodvracaj,
Uč, hroz, modli sa a do konca pracuj!
 
Na stranách ZVON - u sa možno dočítať i o Hontianskej paráde 2011, na ktorej našu krajinu reprezentoval folklórny súbor Krajan Vojvodina. Festival približuje takmer zabudnuté starodávne roľnícke práce, ľudové remeslá...v spojitosti s prejavmi tradičnej ľudovej kultúry udržiavanej z generácie na generáciu so všetkým, čo k nim patrí - zvykmi, obyčajami, piesňami, tancami, porekadlami, prísloviami a inými ľudovými múdrosťami potrebnými pre život, ale aj typickými jedlami domácej kuchyne, odevom, ktorý podnes nosia starší obyvatelia, ale aj mladí pri slávnostných chvíľach vo svojom prirodzenom prostredí.
 
Kompletné mailové vydanie mesačníka MO MS z Banskej Bystrice si možno prečítať tu:
 
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 novinarka 2011-11-21 07:42
Banská Bystrica 21.11.2011
Vážená pani Pucovská,
dovoľte mi, aby som sa Vám poďakoval za veľmi peknú
prezentáciu nášho banskobystrického matičného
mesačníka ZVON. Ešte raz Vám pekne ďakujem.

S úctou Pavol Boroň
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články