Prečo dobanovskí Slováci úporne bojujú o Slovenský dom

Prečo dobanovskí Slováci úporne bojujú o Slovenský dom
 
“Preto, že je Slovenský dom pre slovenskú menšinu, ale aj Dobanovčanov a celý region kultovým miestom. V ňom sa poriadajú kultúrne podujatia: programy, premiéry , divadlá, výstavy…Keď treba, tak môže byť aj školou, ale poslúži aj na cirkevné účely. Keďže Slováci v Dobanovciach v tomto roku oslavujú 150 rokov života v tomto meste bolo by nevýslovne pekne…atď, atď.” - toto sa okrem iného uvádza v zdôvodnení nominácie v súbehu na podporu zachovania kultúrneho dedičstva Banca Intesa. Hlasovať za návrhy možno ešte iba niekoľko dní (do 30. novembra) a o nominácii Slovenského domu viac na: http://www.mestokojevolim.rs/predlozi/mesto/501 .
 
foto
 
Aj keď dobanovský Slovenský dom nemá veľkých šancí, tamojšia hŕstka Slovákov nechcela premrhať ani túto príležitosť prípadne získať ďalšiu finančnú podporu. O prostriedky Intesa banky a o najviac hlasov sa totiž uchádza až 1290 nominácií, okrem iného aj najstarší dom v Petrovci, múzeum v Kulpíne, niekoľko evanjelických kostolov…a nateraz prvá na poradovníku je Belehradská brána v Petrovaradíne. Banca Intesa sa zaviazala vyfinancovať rekonštrukciu najmenej troch objektov, ktoré získajú najviac hlasov.
 
Dobanovskí Slováci, a v ich mene zvlášť Željko Čapelja, otvárali aj ďalšie dvere. Úspech nevystal. Prostriedky získali a to nie iba na rekonštrukciu, lež na výstavbu nového Slovenského domu. Stavebné práce v úplnosti vyfinancuje obec Surčín, ktorá na tie účely vyčlenila 20 miliónov dinárov. Výstavba nového Slovenského domu mala byť ukončená koncom septembra, práce však meškajú, ale ich koniec sa už pomaly črtá. V tomto jubilejnom roku, usporiadajú v novom dome, ak nič inšie, tak snáď aspoň silvestrovskú zábavu. Nech sa im teda darí.
 
foto

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články