Reštrikcie prúdu???

Reštrikcie prúdu???
 
Včera sa začal advent a na adventnom venci sme zapálili prvú adventnú sviecu. Len aby nám na Vianoce sviece neboli hlavným zdrojom svetla! Pre výrazne nízku hladinu riek, niektoré európske krajiny totiž odo dnes zredukovali dodávky prúdu spotrebiteľom. Na základe meteorologických prognóz, obdobie sucha potrvá až do polovice decembra. Okrem toho, blížia sa sviatky a vtedy sa spotreba prúdu zvyšuje. Berúc do ohľadu tieto faktory, odborníci upozorňujú na možnosť kolapsu v zásobovaní prúdom.
 
foto
 
Dunaj je na historickom minime a hladina Dríny sa údajne natoľko znížila, že sa cez ňu miestami možno aj pešo prebrodiť. Hydrologická situácia je celkove zlá v celej Európe a už len Bulharsko vyrobí viac prúdu než sú jeho potreby. Rumunsko, ktoré je veľkým vývozcom prúdu, ešte v októbri vyhlásilo mimoriadnu situáciu a zredukovalo komerčné dodávky. Prúd dováža aj Maďarsko, Chorvátsko a Slovinsko.
 
Elektrohospodárstvo Srbska toho času dováža 15 % z celkových potrieb krajiny, avšak zahlasujú nevyhnutnosť ďalšieho zvýšenia dovozu. Z tohto dôvodu dnes bola súrna schôdza vládnej skupiny pre zásobovanie energentmi.
 
„To čo nás očakáva, je nevyhnutnosť dovozu alebo redukcie prúdu. Tretia možnosť nejestvuje keďže nemáme čarodejný prútik“ - vyhlásil profesor Elektrotechnickej fakulty z Belehradu Nikola Rajaković. On tiež mieni, že sa situácia bude výrazne zhoršovať a krajiny, ktoré prúd vyrábajú v dostatočných množstvách, maximálne zredukujú vývoz a prúd budú šetriť pre vlastné potreby.
 
Aj na európskych burzách cítiť čoraz výraznejší nedostatok prúdu a jeho cena rapídne rastie. Megawatt hodina je, vzhľadom na október, až dvojnásobne drahšia.
 
V našej krajine je prúd, podmienečne povedané, lacný a preto sa čoraz viac domácností preorientúva na vykurovanie elektrinou. Keďže sa voľby blížia, štátne vedenie sotvaže povolí hoci len to minimálne zdraženie prúdu, aby takým nepopulárnym zákrokom znížilo jeho spotrebu. Veď, na reštrikcie si náš národ zvykol a to omnoho ľahšie „zhltne“ od akéhokoľvek zdraženia.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články