Kríza je neodvratná

Kríza je neodvratná
 
... a pred nami je ešte jeden ťažký rok. Dnes na to upozornili naši ekonómovia a Juraj Mesík zo SR, ktorý päť rokov pracoval vo Svetovej banke vo Washingtone radí: „Mať dnes dlhy je chyba. Praktická rada znie – ak môžete, zbavte sa ich. Keď vidíte, že prichádza kríza, najrozumnejšie je nemať dlhy a nevytvárať ďalšie. Teraz sa zadlžovať je podľa mňa hazard, lebo svet sa valí do takej hospodárskej krízy, o akej mnohí ani netušia“. Tieto hororové vízie na sklonku roka vonkoncom nefarbia doružova rok ktorý je pred nami.
 
Azda krajšia správa by mohla byť napríklad tá, že na zajtrajšej schôdzi Zhromaždenia Vojvodiny poslanci budú rokovať, okrem iného, aj o výstavbe tunelu cez Fružskú horu. Pekne to znie, či je však v tejto situácii to aj reálne. Juraj Mesík v interview zverejnenom na http://zivot.lesk.cas.sk/clanok/10033/kriza-je-neodvratna-hororove-vizie-juraja-mesika-nahanaju-strach.html o tuneloch na Slovensku hovorí: Problém je, že Slovensko nie je bohatá krajina. Nemáme na to, aby sme mali cesty a tunely ako Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko. Lenže my také diaľnice chceme a cenou za to je hlboké podinvestovanie školstva či zdravotníctva. Za posadnutosť diaľnicami doplácame tým, že nám vyrastajú nevzdelaní ľudia, učitelia sú chudáci, ľudia zomierajú predčasne, lebo nemajú včas kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Žiaľ, masy si to neuvedomujú.
 
Čo teda ľudia majú robiť?
 
Musia premýšľať, čo sa môže stať. Musia vnímať fakty a ,nevytesňovať‘ ich zo svojej hlavy. Mnohí totiž nechcú premýšľať, nie sú ochotní odložiť si pár sto eur na horšie časy, prestať plytvať. Radšej idú na dovolenku do Egypta. Ak má niekto zvyšných tisíc eur, určite by som mu neodporúčal ísť na luxusnú dovolenku, ale buď vhodne investovať, alebo odložiť na horšie časy.
 
Keď ľudia s vami debatujú, neupadnú do zlej nálady, až depresií?
 
Nie. Ja zdôrazňujem, že stav, do ktorého sa rútime, spôsobí ľuďom ťažkosti, ale nezahubí nás. Ak Európa nepadne do vojny, čo dúfam, že nie, tak prežijeme, hoci kríza bude ťažká. Pokiaľ sami neskĺzneme do vyhrotenia etnických konfl iktov, nezvolíme si na čelo krajiny nejakých bláznov, nezačneme páliť autá bohatých, ničiť majetky, tak môžeme byť aj šťastní. Naši starí rodičia nemali ani tretinu z toho, čo my, a vedeli sa radovať zo života. Krízu nepovažujem za katastrofu. Skutočnou katastrofou sú klimatické zmeny, ktoré môžu ľudstvo naozaj vyhubiť.
 
Článok uvádza portál Život a autorom je Richard Filipko.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články