11. bienále - výstava na správnu mieru

11. bienále - výstava na správnu mieru
 
Tohtoročné 11. bienále slovenských výtvarníkov v Srbsku predstavilo najnovšiu tvorbu dvadsaťjeden slovenských vojvodinských akademických maliarov, grafikov a sochárov a znovu potvrdilo, že toto výstavné podujatie, prvýkrát zorganizované pred 20 rokmi, má pevné jadro. Cenu Karola Miloslava Lehotského za najlepšiu výstavu medzi dvomi bienále získal Pavel Čáni a Mira Brtková dostala Výkupnú cenu NRSNM, ktorú Rada tohto roku tretíkrát udelila, čiže zvolila si jeden obraz, ktorý si kúpila do svojej kolekcie.
 
foto1
 
Naši akademickí maliari s komisárom výstavy a v úzadí obrazy Miry Brtkovej, z ktorých si jeden do svojej kolekcie kúpila NRSNM Bienále prebiehalo v Galérii Zuzky Medveďovej v Báčskom Petrovci a predtým v Modrom salóne Slovenského vojvodinského divadla (SVD) usporiadali 7. výtvarnícke snemovanie. Maliarov a prítomných hostí pozdravila riaditeľka SVD Jaňa Urbančeková – Fejzulahi a o tohtoročnom podujatí hovoril komisár bienále Vladimír Valentík. Bienále otvorila predsedníčka Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM) Anna Tomanová – Makanová
 
foto
 
Ľudové tkáčstvo na obrazoch Pavla Čániho, ktorého tohtoročná výstava v Prezidentskom paláci v Bratislave bola zhodnotená za najúspešnejšiu
 
Akademická maliarka Mira Brtková zo Starej Pazovy zotrváva pri trojrozmernej priestorovej tvorbe, ale keď ide o obrazy, vstúpila do nového, hýriaceho sa farbami cyklu malieb, po období „bielych obrazov“. Transformovanú nadväznosť na slovenskú ľudovú tradíciu prítomnú obdobne vo výtvarnej tvorbe Miry Brtkovej najnovšie badať aj vo výtvarnej tvorbe akademického grafika a maliara Pavla Čániho, ktorý do najnovších malieb aplikuje výrobok ľudového tkáčstva – handrovku. Povedal Vladimír Valentík.
 
foto
 
foto
 
foto
 
foto
 
Okrem uvedených dvoch odmenených maliarov Miry Brtkovej a Pavla Čániho na bienále svoje obrazy vystavovali: Ján Agárský, Miško Bolf, Michal Ďurovka, Viera Fajndovićová-Súdiová, Mária Galátová – Ćirovićová, Mária Gašková, Milan Grňa, Martina Hlodová, Marijan Karavla, Martin Kizúr, Jozef Klátik, Ivan Križan, Pavel Pop, Zvonimír Pudelka, Ján Stupavský, Milan Súdi, Jaroslav Šimovič, Rastislav Škulec, a Daniela Triašková. Slovenské vojvodinské divadlo, Galéria Zuzky Medveďovej k bienále vydala kvalitný katalóg.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články