Čítanie na celý rok

Čítanie na celý rok
 
Naša najstaršia ročenka Národný kalendár vstúpil do desiatej dekády svojho vychádzania. V týchto dňoch vyšla i Ročenka SEAVC v Srbsku, ktorá má za sebou 55 ročníkov ako aj Pazovský kalendár, ktorý sa tiež môže popýšiť s 11-ročnou tradíciou.
 
foto
 
Národný kalendár 2012, ročník 91, vydalo Slovenské vydavateľské centrum Báčsky Petrovec a na 328 stranách nieto čo nieto. Plus 16 strán reklám. Zostavovateľom bol i tohto roku Vladimír Valentík. Na začiatku, pred kalendáriom je báseň Miroslava Dudka, ktorý v roku 2012 oslávi svoje šesťdesiatiny. Nasledujú astronomické efemeridy, v pokračovaní je zhrnutá vlaňajšia činnosť našich najvýznamnejších inštitúcií, nasleduje kultúrna mozaika a množstvo ďalších článkov. Kroniku nášho národného života od 1. októbra 2010 do 1. októbra 2011 zapisoval Michal Ďuga.
 
Ročenka Slovenskej evanjelickej a.v. cirkvi (SEAVC) v Srbsku, ročník LV, obsahuje 236 strán. Vyšla v náklade 1000 výtlačkov a vydal ju Biskupský úrad SEAVC v Srbsku. Hlavný a zodpovedný redaktor je Samuel Vrbovský, biskup SEAVC v Srbsku a výkonný redaktor Jaroslav Kopčok, farár hložiansky. Ústrednú časť zaberajú udalosti v jednotlivých cirkevných zboroch. Pred adresárom SEAVC v Srbsku s evanjelickým kalendárom na rok 2012 na 17. stranách je obrázková príloha o cirkevných aktivitách.
 
Jedenásty ročník Pazovského kalendára obsahuje 200 strán plus 30 strán farebnej foto prílohy reklám. Táto publikácia SKUS hrdinu Janka Čmelíka zo Starej Pazovy vyšla v štandardnom náklade 900 výtlačkov. Zakladateľ Miroslav Demák a redaktor Martin Prebudila tohtoročný pazovský almanach venovali vinohradníctvu a vínu. Je to zaujímavé čítanie nielen pre Pazovčanov. Kvalitne graficky upravená, obsahovo pestrá, formátu – A5. Aj tohto roku, okrem evanjelického je tu aj pravoslávny kalendár s označením slovenských a srbských mien a sviatkov.

Komentárov  

+1 #1 ba 2011-12-20 23:41
Pekne...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články