Keď sú Vianoce – nech jasá, nech sa ligoce...

Keď sú Vianoce – nech jasá, nech sa ligoce...
 
Vo všetkých našich kostoloch včerajšie štedrovečerné služby Božie boli slávnostné. Petrovským cirkevníkom ostanú však v pamäti nielen podľa pekných bohoslužieb a nádherne vyzdobeného stromčeka, lež aj podľa toho, že sa na nich zúčastnil prezident Srbska Boris Tadić. Úprimná radosť z narodenia Ježiška pokračovala aj v dnešnú Prvú slávnosť vianočnú. Túto atmosféra na dnešných predpoludňajších bohoslužbách v kysáčskom kostole fotografickým aparátom zachytil Michal Ďurovka.
 
foto
 
Kysáčsky cirkevný spevokol
 
Rodinnú pohodu, zdravie a úsmevy. Toto si navzájom prajeme k Vianociam, ale aj k Novému roku. Spolu sme silnejší – vyplýva z vianočných odkazov, ktoré na zvukový pás zaznačila Andrea Speváková. Zo svojho záznamníka vysunula toto: Predsedníčka NRSNM Anna Tomanová - Makanová popriala, aby sme mali čas pre našich najbližších a prípadné ťažkosti liečili smiechom – lebo smiech je liek. Veľvyslanec Slovenskej republiky v Belehrade Ján Varšo praje, aby sme do Nového roka vykročili šťastnou nohou a zveľaďovali vzťahy s materskou krajinou, nezabúdali a našu slovenskosť. Odišiel veľvyslanec – zostal priateľ. Takto o bývalom veľvyslancovi Slovenskej republiky v Srbsku Igorovi Furdíkovi hovoria dolnozemskí Slováci, ktorí sa s ním zoznámili. V týchto dňoch navštívil Kovačicu a poprial nám zdravie, šťastie a úspech. Ku gratulácii sa pripojila aj kovačická insitná maliarka Zuzana Vereská, ktorá mieni, že by sme mali viac veriť v seba, urobiť ten-ktorý dobrý skutok a nezabúdať na rodinu a priateľov.
 

 
Blahoželania: Anna Tomanová – Makanová, Ján Varšo, Igor Furdík a Zuzana Vereská
 
Bude lepšie – verí Zuzana Vereská a dúfa, že spolu to dotiahneme. Zaželala nám všetkým pokrok, nie iba o jeden krok, lež v Novom roku o sto krokov vpred. A zaznamenala Andrea Speváková.
 
TV Pančevo vo svojom dnešnom slovenskom vianočnom programe odvysielala dokumentárny film o tom, ako sa v minulosti oslavovali Vianoce vo Vojlovici. Ideové tvorkyne filmu sú Marína Hríbová a Alena Gajanová, ktorým patrí uznanie za túto snahu.
 
 
Ďalšie časti dokumentárneho filmu si môž pozrieť otvorením týchto linkov:
 
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články