Cena Ondreja Štefanka a Svedectvá slovenského dolnozemského bytia

Cena Ondreja Štefanka a Svedectvá slovenského dolnozemského bytia
 
Vyzývajú sa organizácie Slovákov žijúcich v zahraničí so sídlom mimo územia Slovenskej republiky, ako aj organizácie so sídlom v SR, ktoré majú vo svojom predmete činnosti problematiku Slovákov žijúcich v zahraničí, aby navrhli kandidátov na Cenu Ondreja Štefanka na rok 2012, a to najneskôr do 10. februára 2012. Súčasne s udeľovaním Ceny v dňoch 16. – 17. marca 2012 v Nadlaku – Rumunsko bude prebiehať i Medzinárodný seminár Svedectvá slovenského dolnozemského bytia.
 
foto
 
Všetky doterajšie laureátky (Foto Andrej Meleg)
 
Na pamiatku literáta, spolkového činiteľa a výrazného lídra slovenskej Dolnej zeme Ondreja Štefanka sa Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku v Nadlaku – Rumunsko v súčinnosti so Svetovým združením Slovákov v zahraničí rozhodla založiť Cenu Ondreja Štefanka, ktorá sa od roku 2009 udeľuje každoročne dvom žijúcim osobnostiam slovenského zahraničného sveta, respektíve občanom Slovenskej republiky, ktorí svojou činnosťou výrazne a dlhodobo prispeli k rozvoju slovenského zahraničného sveta.
 
Touto významnou literárnou cenou Dolnej zeme sa už ovenčili spisovatelia Víťazoslav Hronec zo Srbska (2009), Ivan Miroslav Ambruš z Rumunska (2010) a Viera Benková zo Srbska (2011) . Za spolkovú a organizačnú činnosť v predchádzajúcich rokoch boli odmenené tri dámy Anna Ištvánová z Maďarska (2009), Mária Katarína Hrkľová zo Slovenska (2010) a Etela Rybová z Maďarska (2011).
 
Súčasne s udeľovaním Ceny Ondreja Štefanka organizátori: Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku a Demokratický zväz Slovákov a Čechov v Rumunsku v tom istom termíne teda v dňoch 16. – 17. marca 2012 v Nadlaku organizujú aj medzinárodný seminár Svedectvá slovenského dolnozemského bytia, aspekty zo slovenskej dolnozemskej kultúrnej histórie a kultúrnej antropológie. Cieľom seminára je poukázať na rôzne momenty vývoja slovenskej dolnozemskej kultúry aj prostredníctvom málo známych historických dokumentov, rodinných záznamov, rodinných kroník, starých zvykov, obyčají, rukopisných záznamov atď. Prezentované práce plánujú vydať v zborníku. Prihlášky na seminár treba zaslať do 12. februára 2012. Organizátori hradia účastníkom podujatia ubytovanie a stravovanie.
 
Poštová adresa Kultúrnej a vedeckej spoločnosti Ivana Krasku:
Kultúrna a vedecká spoločnosť Ivana Krasku
Societatea Culturală şi Ştiinţifică „Ivan Krasko”
str. Independenţei nr. 36
315500 NĂDLAC
Judeţul Arad
România
 
Adresy elektronickej pošty, na ktoré je možné zaslať návrhy:
 
foto
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články