Veselé fašiangy!

Veselé fašiangy!
 
Fašiangy sa začínajú deň po Troch kráľoch - 7.januára - a končia sa do polnoci pred škaredou – Popolcovou stredou, tento rok 22. februára. Tá, takzvaná „škaredá streda“, je už spojená s pochovávaním basy a potom už nasleduje 40 dňový pôst. Predtým sa treba vybúriť a obdobie fašiangov vypĺňa spoločenská zábava, bohaté jedenie, karnevaly, zábavy, svadby, zabíjačky...
 
foto
 
Spoločným fašiangovým znakom sú dodnes masky
 
Pomenovanie pochádza z nemeckého Faschang, ktoré sa odvodzuje zo staronemeckého vast-schane, čo znamená výčap a nápoj pred pôstom a vo voľnom preklade: posledný nápoj. Dostatok jedla a nápojov má symbolizovať hojnosť budúceho obdobia a je opakom nasledujúceho 40-dňového veľkonočného pôstu.
 
Fašiangové sprievody dedinou v minulosti mali rituálny priebeh. Ich významom bolo blahoprianie: želalo sa, aby sa darilo po zdravotnej aj hospodárskej stránke.
 
Fašiangy sa slávia po celej strednej Európe a pochádzajú ešte z predkresťanských čias. Od soboty 7. januára až po Popolcovú stredu sa aj na Slovensku roztočí maratón spoločenských zábav, medzi ktorými kraľuje ples. Ľudové plesy sa nazývajú i bálmi.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články