Pravoslávny Silvester

Pravoslávny Silvester
 
Pravoslávny svet, ktorí sa riadi podľa starého juliánskeho kalendára zvykne symbolicky sláviť Nový rok z 13. na 14. januára. V Srbsku ho aj v tomto roku oslávia viac alebo menej veselo a hlučno, avšak dalo by sa očakávať, že to bude menej hlučno než vlani, keďže sa iba ojedinele program usporiada aj na námestiach. K pravosláviu sa vo svete hlási približne pol miliardy kresťanov. Najpočetnejšou je ruská cirkev.
 
foto
 
V Novom Sade na námestí, podobne i v Belehrade, tohto roku vystane organizované vítanie pravoslávneho nového roku
 
14. január je podľa juliánskeho kalendára prvým dňom v novom roku a zároveň ôsmym dňom po narodení Ježiša Krista. V pravoslávnom kalendári je zaznačený ako deň obriezky Spasiteľa (Obrezanje Gospodnje; Sveti Vasilije Veliki, Nova godina). Cirkev tento deň označuje červenými písmenami a ľudovo sa on pomenúva aj "Mladi Božić" a Srbi ho tiež volajú Pravoslávny alebo aj „Srbský“ nový rok.
 
Dvojtýždňový posun sviatkov spôsobuje cirkevný kalendár. Kým katolíci a protestanti postupujú podľa novšieho gregoriánskeho, pravoslávna cirkev sa naďalej riadi juliánskym.
 
Aj na Slovensku sa v tento večer konajú "veselice". K pravosláviu sa tam hlási 70-tisíc ľudí, prevažne rusínskej národnosti a to v Prešovskom kraji. Jedna časť Rusínov už Vianoce oslávila 24. decembra.
 
"Silvestra" tak majú pravoslávni hneď dvakrát. O posune v kalendári kolujú aj žarty. Hovoria o tom, že pred koncom sveta mnohí konvertujú práve na pravoslávie, aby si mohli svet užiť ešte dva týždne.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články