Vyhlásenie účastníkov okrúhleho stola Matice slovenskej

Vyhlásenie účastníkov okrúhleho stola Matice slovenskej
 
Slováci žijúci v zahraničí musia byť predmetom osobitnej starostlivosti. Štát vytvára podmienky pre zachovanie nimi vytvoreného hmotného i nehmotného dedičstva mimo hraníc Slovenska a prostredníctvom verejnoprávnych ustanovizní pomáha ich kultúrnemu a národnému životu v zahraničí –okrem iného píše v tomto Vyhlásení, ktorého úplné znenie v uvádzame v pokračovaní.
 
Matica slovenská, kultúrna a vlastenecká ustanovizeň, ktorá vznikla v roku 1863 ako „jednota milovníkov národa a života slovenského“ v záujme vzdelanosti, kultúry a blahobytu národa, stala sa svedomím národa. Vychádzajúc z toho sme my, účastníci Okrúhleho stola slovenskej inteligencie, prijali toto vyhlásenie s cieľom zásadnej zmeny v živote našej spoločnosti, ktorý je poznačený totálnym panstvom peňazí, a zároveň hmotnou, ale predovšetkým morálnou chudobou, keď posvätnými prestali byť tradičné hodnoty nášho národa a namiesto dobra, spravodlivosti a ohľaduplnosti majú navrch rozkrádanie, podplácanie a klamstvo. Preto od budúcich poslancov Národnej rady a slovenskej vlády v mene občanov Slovenskej republiky požadujeme:
 
1. V praxi jednoznačne presadzovať a zabezpečiť kontinuitu našich definovaných národnoštátnych záujmov, vychádzajúcich z ústavy. Tomu podriadiť každú konkrétnu činnosť štátnych a samosprávnych orgánov. Medzi prioritami nesmie chýbať ani záujem o dostačujúcu obranu nášho štátu.
 
2. Vypracovať vlastnú národohospodársku koncepciu v nadväznosti na naše členstvo v Európskej únii. Zohľadniť pri tom možností využívania polohy nášho štátu, ako aj vlastných zdrojov, osobitne pôdy. Žiadame konať v súlade s ústavným princípom sociálne a ekologicky zameraného trhového hospodárstva, čo si žiada, aby sa štát práve v čase krízy angažoval pri tvorbe nových hodnôt. Presmerovať zdroje určené na podporu zahraničných investorov na podporu našich tradičných odvetví a primeraného a ekologického využívania prírodného bohatstva, predovšetkým pôdy, dreva a vody.
 
3. Spracovať a uviesť do života štátnu politiku v kultúre, vede, výchove a vzdelávaní. Štát podporí kultúru a vzdelanosť ako jednu zo svojich prvoradých priorít, podporí osvedčené kultúrne ustanovizne a spolky, a to podľa veľkosti ich vplyvu a dosahu na spoločnosť. Pripraví sa nový zákon o Matici slovenskej, aby táto osvedčená ustanovizeň mohla intenzívnejšie pôsobiť na zachovanie kultúrneho dedičstva a rozvoj vlastenectva vo všetkých formách. Prehodnotí sa aj rozdelenie kompetencií medzi štát a samosprávu najmä v oblasti školstva, kultúry a národnej pamäti. Práve tu sa ukazuje široký rozsah kompetencií samospráv ako deštrukčný.
 
4. Zabezpečiť všeobecnú znalosť štátneho úradného jazyka, ako integrujúceho prvku v štáte, a zároveň umožniť každému príslušníkovi národnostnej menšiny, aby mohol slobodne používať svoj materinský jazyk tam, kde je v ňom schopný komunikovať. Uzákoniť slovenčinu ako jediný úradný jazyk a umožniť, aby vzdelanie a uspokojovanie duchovných potrieb na celom území bolo prístupné v slovenčine. Starostlivosť o národnostné menšiny, žijúce na slovenskom území, sa oprie o uznávané prvky susedných štátov, osobitne Maďarska, ako základu pre jej zabezpečovanie na báze vzájomnej reciprocity.
 
5. Považovať posilnenie zdravého vlastenectva za dôležitú úlohu štátu a samosprávy a nimi financovaných zariadení. V záujme toho sa úroveň vyučovania dejepisu musí dostať na úroveň okolitých štátov. Štát podporí tvorbu pôvodných audiovizuálnych, hudobných, výtvarných, knižných a iných diel porovnateľne s európskym štandardom, s osobitným prihliadnutím na šírenie pozitívnych morálnych hodnôt, vznikajúcich na našom území v minulosti, stará sa o záchranu a využívanie kultúrnych pamiatok a zachovanie kultúrneho dedičstva a tradičnej ľudovej kultúry.
 
6. Štát musí mať dosah na obsah vysielania verejnoprávnych médií v záujme šírenia a presadzovania štátnej politiky vo všetkých oblastiach. Jasne treba vymedziť miesto a zaradenie (podriadenie) verejnoprávnych médií v záujme šírenia objektívnych informácií. Ak sú platené štátom, musia šíriť jeho politiku a zastávať záujmy štátu. Vláda je predsa povinná zabezpečiť dostatok relevantných a pravdivých informácií pre obyvateľov.
 
7. Slováci žijúci v zahraničí musia byť predmetom osobitnej starostlivosti. Štát vytvára podmienky pre zachovanie nimi vytvoreného hmotného i nehmotného dedičstva mimo hraníc Slovenska a prostredníctvom verejnoprávnych ustanovizní pomáha ich kultúrnemu a národnému životu v zahraničí.
 
8. Pristúpiť k zmene volebného systému tak, aby do parlamentu mohli byť volení a zvolení aj nezávislí kandidáti z radov inteligencie. Zásadne prehodnotiť rozsah úradov a administratívnych nákladov na všetkých úrovniach.
 
9. Spracovať jasnú a stabilnú koncepciu zdravotníctva a sociálneho zabezpečenia, aby slúžili všetkým na štandardnej úrovni 21. Storočia. Nepripustiť transformáciu zdravotníckych zariadení na účastinné spoločnosti a minimalizovať komerčné prvky v systéme v záujme využívania vyčlenených zdrojov na starostlivosť o občanov a nie na fungovanie súkromných poisťovní.
 
10. Štát vypracuje takú koncepciu v oblasti rómskej politiky, ktorá povedie k prekonaniu základných problémov v živote Rómov a ich spolužití s väčšinou, a pre ich kultúrne a vzdelanostne povznesenie. V zásade pritom pôjde o rovnosť práv a povinností tejto skupiny obyvateľstva v porovnaní s väčšinovým a o umožnenie uplatnenia sa tejto komunity aj prostredníctvom obrábania pôdy, ako možného východiska rastu ich kultúrnej a sociálnej úrovne.
 
Toto očakávame od reprezentantov, ktorým občania v marcových voľbách dajú svoje hlasy. Očakávame, že v predvolebnom boji sa k týmto požiadavkám jednotlivé politické strany zásadne vyjadria. To určite pomôže aj voličom rozhodnúť sa, komu odovzdajú svoj hlas.
 
V Bratislave 13. januára 2012.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články