Vzácna kniha o Slovákoch v Srbsku

Vzácna kniha o Slovákoch v Srbsku
 
„Publikácia Slováci v Srbsku z aspektu kultúry ponúka jedinečný prehľad lokalít v dnešnom Srbsku, v ktorých si Slováci už vyše 260 rokov zachovávajú a rozvíjajú vlastné kultúrne tradície. Ide o prehľad 34 miest, v ktorých Slováci mali a majú organizovaný kultúrny život...“ uvádza v doslove tejto knihy, ktorú dnes prezentovali v aule Pokrajinskej výkonnej rady v Novom Sade, riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov Milina Sklabinská.
 
foto
 
Knihu vydal Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov, ktorý dnes oslavoval svoje tretie narodeniny. Za to, že uzrela svetlo sveta treba vďačiť predovšetkým jej zostavovateľkám Miline Sklabinskej a Kataríne Mosnákovej. Publikácia umožňuje získať prehľad o geografických, demografických, historických a najmä kultúrnych kontextoch slovenskej menšiny, ktoré zhrnuté na jednom mieste pomôžu odhaliť čitateľovi jedinečnosť a osobitosť nášho kultúrneho kódu. Ide o vzácnu, krásnu a drahú knihu, - iste jedno z najluxusnejších ale aj najkomlexnejších diel o vojvodinských Slovákoch. Na 400 stranách veľkého formátu, v tvrdom balení, na kvalitnom papieri a s veľkým množstvom krásnych fotografií, čitateľ si v knihe nájde aj hodne úlomkov z histórie, geografie a turistiky slovenských vojvodinských prostredí a aspoň čiastočne načrie do podstaty nášho tunajšieho bytia.
 
foto
 
Kniha Slováci v Srbsku z aspektu kultúry - 34 slovenských prostredí, 34 kruhov na titulnej strane
 
„Pokrajinská Vláda si za jednu z priorít, zvlášť v tom kulturologickom zmysle, definovala zachovanie identity národnostných spoločenstiev, a táto kniha umožní slovenskému spoločenstvu byť bohatším a úspešnejším“ – povedal predseda pokrajinskej vlády Bojan Pajtić prihovárajúc sa početným prítomným na dnešnej prezentácii uvedenej knihy o Slovákoch v Srbsku.
 
Podpredsedníčka pokrajinskej vlády a predsedníčka NRSNM Anna Tomanová – Makanová pri tejto príležitosti pripomenula, že okrem tretieho výročia Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov, svoje deviate narodeniny dnes oslavuje aj naša Národnostná rada. Tiež povedala, že vznikla i ďalšia profesionálna inštitúcia: Múzeum vojvodinských Slovákov. „ Pokladám túto chvíľu za historické. Dnes do života uvádzame jedno dieťa, ktoré nás všetkých bezpochyby prežije. Som presvedčený, že z tejto studne historických faktov budú čerpať generácie, ktoré prídu po nás.“ Takto zhodnotil význam knihy Slováci v Srbsku z aspektu kultúry 1. tajomník a zástupca veľvyslanca Slovenskej republiky v Srbsku Rastislav Kostilník.
 
foto
 
Riaditeľka Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov Milina Sklabinská a moderátori programu
 
Náplň programu prezentácie knihy hrou na klavíri spestrila Ivana Nováková, spevom mládežnícky zbor Agapé a za hudby Miroslava Baka pohybovým scénickým výstupom skupina Miroslava Kožíka.
 
foto
 
Scénické vystúpenie staropazovských divadelníkov
 
Recenzentmi knihy boli Vladimír Valentík a Ladislav Čáni, odborným poradcom Dr. Samuel Čelovský, lektor Dr. Juraj Glovňa, desing Đula Šanta a fotografie Michal Madacký, Đula Šanta a Igor Bovdiš. Publikáciu finančne podporili Slovak Aid a Vláda AP Vojvodiny a vytlačila Štamparija Stojkov z Nového Sadu. Kniha vyšla v náklade 1000 výtlačkov.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #1 Guest 2012-01-23 16:06
Prečo sa v knihe nepíše o Slovákoch v Sriemskej Mitrovici? Veď ich tam jesto viac ako napr. v Ašani. :-?:
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články