Kulpínska matrika - rok 2011

Kulpínska matrika - rok 2011
 
Vlani sa v Kulpíne narodilo 30 detí, z toho 16 dievčat a 14 chlapcov,11 detí je so srbskými a 19 so slovenskými priezviskami. Rok 2011 bol zvláštny tým, že sa narodili až 2 páry dvojičiek. Šúšerskovci dostali chlapca a dievča a Ponigerovci 2 chlapcov. Umrelo 32 osôb, z toho 16 žien a 16 mužov. V minulom roku sa v Kulpíne sobášilo 20 párov. Z toho čisto kulpínske boli 3.
 
foto
 
Foto Marica Šimová
 
MATRIKA NARODENÝCH
- Narodilo sa 30 detí, z toho 16 dievčat a 14 chlapcov.
- Dievčatá dostali mená: Anela, Sára (2), Sárach, Taňa, Timea, Natália, Aňa, Naďa, Katarína, Anabela, Tea, Dária, Petra, Veronika-Dominika a Marcela-Lea.
- Najmladší kulpínski chalani dostali mená: Kristián, Samuel, Duško, Filip (3), Aleksa, Mário, Darko, Janko, Saša, Dávid, Lazar a Stefan.
- Ak si všimneme nacionálnu štruktúru možno uzavrieť, že 11 detí je so srbskými a 19 so slovenskými priezviskami.
- Rok 2011 bol zvláštny tým, že sa narodili až 2 páry dvojičiek. Šúšerskovci dostali chlapca a dievča a Ponigerovci 2 chlapcov.
 
MATRIKA SOBÁŠENÝCH
- Treba vyzdvihnúť, že je Kulpín zaujímavým miestom pre uzavretie manželstva a to ďakujúc Poľnohospodárskemu múzeu, čiže niekdajšiemu kaštieľu rodiny Dunđerskovej. Priestor vôkol kaštieľa a sám kaštieľ sú pekne upravený a rekonštruovaný a samým tým lákavý aj pre budúcich mladomanželov.
- V minulom roku sa v Kulpíne sobášilo 20 párov.
- Z toho čisto kulpínskych párov bolo 3.
- Kulpínske mladuchy sa vydali do Petrovca (3), Maglića (2), do Hložian, Selenče, Zmajeva, Jadranskej Lešnici pri Loznici a 1 mladucha do Írska.
- Taktiež, traja kulpínski mládenci si mladuchy priviezli z Petrovca, a okrem toho nové Kulpínčanky nám prišli zo Silbaša, Kovilju a Kysáča.
- Tohto roku sme mali iba jeden sobáš, kde ani jeden z mladomanželov nebol z Kulpína. Totiž, mladucha bola z Pivnice a mladoženích z Báčskej Palanky.
- Ak hovoríme o národnostnej štruktúre mladomanželov, možno povedať, že 7 párov bolo čisto slovenských a 2 páry srbského pôvodu. Zosobášili sme 6 párov, kde je mladoženích Srb a mladucha Slovenka a 4 páry mladomanželov, kde bol mladý Slovák a mladá Srbka. Taktiež pri jednom sobáši sme mali mladoženícha z Írska, ktorý sa zosobášil so Slovenkou z Kulpína.
- Jeden pár sa sobášil v strednom životnom veku, čiže mladomanželia majú približne 50 rokov. Ostatné páry sú mladšieho životného veku. Mladoženísi sú narodení v rokoch od 1965 do 1991, čiže priemerný vek je 33 rokov, kým mladuchy sú narodené v období od 1966 do 1992, a priemerný vek mladúch je 32 rokov.
 
MATRIKA ZOSNULÝCH
- V minulom roku v Kulpíne umreli 32 osoby, z toho 16 žien a 16 mužov.
- Ak si pozrieme nacionálnu štruktúru tak z tých 32, Slováci boli 22 a Srbi 10.
- Najstaršie zosnulé boli Persa Radosavljev a Nada Mandić, narodené 1920 a ktoré sa dožili vyše 90 rokov. Najmladšia zosnulá bola Alžbeta Muchová narodená 1966 vo veku 45 rokov.
- Úhrný počet pochovaných na kulpínskom cintoríne je 48, keďže niektorí umreli aj v nemocnici v Novom Sade.
 
Matrikárka Ľudmila Grňová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články