Zjednotení pre poľnohospodárstvo

Zjednotení pre poľnohospodárstvo
 
Bohatý sedliak – bohatá obec. To by s veľkou pravdepodobnosťou mohlo platiť aj pre petrovskú obec, keďže sa tu až 53% obyvateľstva zaoberá poľnohospodárstvom. Avšak, vzhľadom na to, že už vyše 20 rokov poľnohospodárstvo upáda a sedliaci snáď najväčším podielom znášajú bremeno krízy na svojich pleciach, v tejto oblasti (a teda aj v tejto obci) vôbec nekvitnú ruže a v nej sú nevyhnutné súrne reformy. O nich včera hovorila aj Dr. Ivana Dulićová – Markovićová na verejnej tribúne v Zhromaždení obce Báčsky Petrovec.
 
foto
 
 
Ivana Dulićová – Markovićová bola členkou tímu, ktorý vypracoval program Zjednotení pre poľnohospodárstvo. Do názvu vbudovali slovko „zjednotení“ z toho dôvodu, že Zjednotené regióny Srbska schválili tento program ako jeden z nosných pilierov kampane. Tiež aj preto, lebo je jedným z cieľov Programu zjednotenie poľnohospodárov a zastavenie politicky motivovaného rozdeľovania Vojvodiny. Podľa názoru Ivany Dulićovej – Markovićovej všetci by napokon už raz museli pochopiť dôležitosť správnej agrárnej politiky pre celú našu krajinu.
 
foto
 
Tento názor síce nepredstavuje nič nové, lebo ešte pred zánikom Veľkej Juhoslávie početné kampane a odborné porady sa konali zo sloganom Bohatý sedliak – bohatý štát. V období, ktoré nasledovalo po rozpade SFRJ sa žiaľ robil úplný opak a dnes už s poľutovaním môžeme skonštatovať: Chudobný sedliak – chudobný štát. Na báčskopetrovskú obec, podobne ako aj na ostatné väčšinovo poľnohospodárske prostredia sa to zvlášť výrazne odzrkadľuje.
 
Ivana Dulićová – Markovićová mieni, že je problémov mnoho a chýb ešte viacej. Medzi najdôležitejšie patria neistota a konfúzia, ktoré vznikli následkom toho, že za posledné 4 roky sme mali troch ministrov a tri rozdielne agrárne politiky. V takej neistote, keď sa v období sejby nevie nič o výkupných podmienkach, poľnohospodárom sa nemôže dobre vodiť.
 
foto
 
O tom, ako im je ťažko, sa nejeden poľnohospodár aj požaloval, ak už nie na tribúne, tak v družnom rozhovore v Klube poľnohospodárov v Báčskom Petrovci.
 
foto
 
Organizátorom tribúny boli Zjednotené regióny Srbska obce Báčsky Petrovec. Vyše sto prítomných si vypočulo prezentáciu programu Zjednotení pre poľnohospodárstvo o ktorých hovorila Dr. Ivana Dulićová – Markovićová a o ich uplatnení v lokálnom prostredí sa zmienil Dr. Ján Sabo.
 
Ivana Dulićová – Markovićová bola ministerkou poľnohospodárstva v období rokov 2004 - 2006. Z funkcie rezignovala asi 4 mesiace pred tým, ako všetci ministri z G17+ podali demisie po prerušení rokovaní o pridružení Srbska do EU. Neskôr bola i v pokrajinskej vláde Bojana Pajtića, kde bola podpredsedníčkou Výkonnej rady a pokrajinskou tajomníčkou pre regionálnu a medzinárodnú spoluprácu. Na obe funkcie podala demisiu v roku 2009.
 
Katarína Pucovská
 
Program Zjednotení pre poľnohospodárstvo si možno prečítať na web stránke:
 

Komentárov  

-2 #1 mimo - zemšťaniameno 2012-02-01 17:09
Hej, a koľko tá mimozemšťanka Ivana má hektárov na svojom malom regionálnom mene v blízkosti Subotice na Tejto našej malej modrej Planéte?!
Diví ma, že jej naši dobrí a drobní poľno-hospodári veria... Tak nám aj načim, keď sme mimo-zemljaši - alebo naopak....?!
Neko to od gore vidi sve...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články