Afirmácia ženskej tvorivosti

Afirmácia ženskej tvorivosti
 
- je názov projektu ktorého nositeľom je Klub podnikavých žien. Projekt odštartoval prvého februára v Podnikateľsko inovačnom stredisku v Báčskom Petrovci. Do projektu sú zapojené spolky žien ako i záujmové spolky z územia Báčskopetrovskej obce.
 
foto
 
Inak Klub podnikavých žien (KPŽ) prostriedky na zintenzívnenie svojej činnosti zabezpečil zo súbehu Balkánskeho fondu pre lokálne iniciatívy (BCIF). Projekt Afirmácia ženskej tvorivosti bude trvať tri mesiace a zahŕňa dielňu vyšívania, tkania, zhotovenia a dizajnu suvenírov, ako aj seminár o rurálnej turistike. Konečným cieľom je otvorenie predajne suvenírov – suvenírnice, kde predmety zhotovené v rámci dielní sa budú aj predávať. Vo výrobe a predaji suvenírov sa plánuje pokračovať aj po ukončení projektu. Teda, ženy takýmto spôsobom budú môcť privyrábať dodatočné peniaze do rodinného rozpočtu.
 
foto
 
Na prvom stretnutí, čiže na štarte dielne výšivkárstva si zadelili aj konkrétne úlohy. Ženy sú rozvrhnuté do dvoch skupín, na skúsené a menej skúsené v zručnostiach vypracovania ručných prác či suvenírov. Všeobecne o vyšívaní a technike vypracovania výšiviek hovorila Andjelka Samardžićová. V rámci dielne tkania ženy bude zaúčať Marina Šovljanská a koordinovať predsedníčka KPŽ Viera Miškovicová. Dielňu vyšívania bude koordinovať Katarína Arňašová a dielňu a šitia a prípravy suvenírov Jasna Đogová. Ženy sa budú pravidelne stretávať raz mesačne. Dielne vyšívania budú prebiehať vo februári, každú stredu od 15:00 v miestnostiach Podnikateľsko inovačného strediska v Báčskom Petrovci a navštevovať ich bude 25 žien. Tkáčske dielne budú v marci a o ne nateraz záujem prejavilo 22 žien. Produkty týchto aktivít, resp. výrobky – suveníry vyhotovené zručnosťou žien budú prezentovať aj prostredníctvom internetu na webových stránkach spolkov žien v obci a Asociácie slovenských spolkov žien.
 
Jasminka Činčuráková Galambošová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články