Fotografie Michala Madackého v knihe Slováci v Srbsku z aspektu kultúry

Fotografie Michala Madackého v knihe Slováci v Srbsku z aspektu kultúry
 
V Slovenskom národnom dome v Kysáči v utorok 7. februára 2012 o 17:00 usporiadajú prezentáciu publikácie Slováci v Srbsku z aspektu kultúry, ktorú vydal Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov. Kniha sa bude predávať za 2000 dinárov. V rámci prezentácie bude nainštalovaná výstava fotografií, vyrobených pre toto kapitálne dielo, ktorých autorom je Michal Madacký. Do knihy zaradili 433 jeho fotografie, avšak on ich urobil až 1260 a navštevujúc všetky naše prostredia, najazdil vyše 3000 kilometrov.
 
foto
 
foto
 
Michal Madacký sa narodil 8. mája 1955 v Kysáči. Fotografovaním sa amatérsky začal zaoberať v roku 1974. Do roku 1985 sa špecializoval pre farebnú fotografiu a stal sa špičkovým fotografom v tomto odbore. Prvýkrát vystavoval svoje práce roku 1985 na medzinárodnej výstave na Belehradskom veľtrhu v rámci Združenia samostatných umelcov fotografie USUF (Udruženja samostalnih umetnika fotografije) . Debut bol veľmi úspešný a Michal Madacký sa stal laureátom osobitnej Ceny pre špeciálne fotografické efekty. Nasledovali ďalšie spoločné výstavy a prvýkrát samostatne vystavoval v Pančeve v Galérii UVIFUS. Od roku 1993 sa profesionálne zaoberá fotografiou. Odvtedy samostatne vystavoval v Kysáči - Stará fara (1993), Kovačici -Kovačický október, Galéria Akroturs (1994), v Báčskom Petrovci -Galéria Zuzky Medveďovej (1994), v Starej Pazove - Divadlo VHV (2003), Novom Sade - UPIDIV (2008) a Kysáči - Zlatá Brána (2009)
 
foto
 
Roku 2002 sa stáva členom UPIDIV (Združenie úžitkových umelcov a dizajnérov Vojvodiny). Toho istého roku spolu s akademickým maliarom Pavlom Čánim mal dvojvýstavu v Kultúrnom centre mesta Nový Sad. Nositeľom je ceny UPIDIV Zlatá forma pre fotografiu ktorú mu udelili roku 2002.
 
Okrem toho nositeľom je troch cien (jedna prvá a dve tretie) na štátnej súťaži za najlepší kalendár.
 
foto
 
Michal Madacký
 
V súčasnosti má vybavené súkromné štúdio (Photo design studio Madacky), kde sa zaoberá foto dizajnom a grafickou úpravou.
 
Spolupracuje s poprednými firmami: Enia Carpets, Sintelon Rugs, Carnex, Vulkan Guma, Alfa-Plast, Injac frames, IBA, Ivano projekt... a s inými kultúrnymi inštitúciami a umelcami.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články