Deň štátnosti, Sretenje

Deň štátnosti, Sretenje
 
Deň štátnosti, Sretenje od tohto roku by sme mali oslavovať dva dni, avšak hneď na štarte dvojdňového sviatku, sa nám ponúkajú tri dni pracovného voľna. Podľa najnovšej informácie, už v tejto noci bude prerušená dodávka prúdu asi 2000 firmám v Srbsku a s cieľom šetrenia elektriny z vládnej kancelárie navrhujú aj Sretenje spojiť s víkendom. To by znamenalo, že okrem dvoch pripadajúcich dní pracovného voľna: 15. a 16. februára, nepracovným môže byť aj piatok 17. februára. Žiaci tiež už majú mimoriadne prázdniny, ktoré sa zrejme predĺžia do konca nasledujúceho týždňa.
 
Sretenje, 15. február za Deň štátnosti Srbska ustanovili roku 2001 a dátum bol zvolený na znak spomienky na 15. február roku 1804 keď v Orašci pod vedením Đorđа Petrovićа Kаrаđorđа začalo Prvé srbské povstanie. Ono predstavovalo boj za oslobodenie spod stáročnej tureckej poroby. Tiež na Sretenje, ale v roku 1835 na Veľkom národnom zhromaždení v Kragujevci bola vyhlásená prvá Ústava Srbska – Sretenjská ústava.
 
Okrem cirkevného a štátneho, Sretenje je aj sviatkom Vojska Srbska, ktoré si ho zvolilo za svoj deň tiež si pripomínajúc Prvé srbské povstanie, v ktorom vojenské úspechy viedli k formovaniu srbského štátu ale aj vojska.
 
Cirkevný pravoslávny sviatok Sretenje alebo Sretenje Gospodnje (Stretnutie Pána) sa svätí v 40-ty deň po narodení Ježiša Krista. Srbská pravoslávna cirkev uctievajúca starý juliánsky kalendár ho teda svätí 15. februára (narodenie Ježiša Krista, čiže Vianoce sú 7. januára). Písmo sväté uvádza totiž, že 40 dní po narodení Ježiša Krista Panenka Mária prináša svojho syna do chrámu v Jeruzaleme, aby ho obetovala Bohu a seba očistila. Podľa takzvanej západnej liturgie má preto tento deň pomenovanie Sviatok Obetovania Pána, ľudovo nazývaný Hromnice (2. februára), kým vo východnej liturgii sa tento sviatok nazýva sviatkom Stretnutia Pána. Pri obetovaní malého Ježiša prišiel do chrámu aj zbožný starec Simeon, ktorý velebil Boha a nazval dieťa "svetlom na osvietenie pohanov”.
 
Východní kresťania označujú preto Hromnice ako Stretnutie, čím vskutku zvýrazňujú zbožného Simeona, ktorý od Boha dostal prísľub, že nezomrie skôr, než sa stretne s Mesiášom.
 
V evanjelickej cirkvi Hromnice sa slávi i ako Predstavenie Pána Ježiša, lebo Jozef a Mária ho pri obriezke predstavili a zasvätili Nebeskému Otcovi.
 
Podľa ľudových pravoslávnych povier, na Sretenje sa začína prechod zimy v jar. Pranostiky hovoria, že ak je na Sretenje oblačné počasie, koniec zimy bude pekný a ak je jasno, zo zimou sa budeme lúčiť za chladného a veterného počasia. Ak je na Sretenje slnečno a medvede sa vyľakajú z vlastného tieňa, vrátia sa do svojich zimných brlohov, lebo zima potrvá ešte 6 týždňov.
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články