PRO SLAVIS 2012

PRO SLAVIS 2012
 
Vypísaný je XIV. ročník celoslovenskej súťaže triednych a školských časopisov pre žiakov materských škôl, základných škôl, špeciálnych škôl a školských zariadení, stredných škôl a škôl v zahraničí s výučbou jazyka slovenského. Súbeh trvá do 30. septembra 2012. Vlani v kategórii časopisov zo zahraničia 1. a 2. miesto zostali neobsadené a na 3. miesto sa dostali dve školy zo Srbska: ZŠ Mladých pokolení z Kovačice za časopis Okienko a ZŠ Jána Kollára zo Selenče za časopis Halúzka.
 
foto
 
Na vlaňajšom udeľovaní cien v Žiline sa zúčastnil i predseda Matice slovenskej Marián Tkáč (prvý sprava) Foto http://www.jan-kollar.edu.rs
 
Cieľ súťaže: Podporiť a rozvíjať tvorivé aktivity detí a mládeže v oblasti literárnej tvorby. Do súťaže je nutné zaslať 3 rôzne čísla časopisov vydaných v školskom roku 2011/2012.
 
Vyhlasovateľ súťaže: Ministerstvo školstva SR a Dom Matice slovenskej v Žiline Spoluorganizátori súťaže: Krajský školský úrad v Žiline, Žilinský samosprávny kraj - odbor školstva, Matica slovenská - Martin, Mesto Žilina.
 
Ukážky časopisov spolu s prihláškou odosielajúcej školy treba zaslať na adresu:
Dom Matice slovenskej
Hollého č. 11
010 01 Žilina
 
 
Časopis ZŠ Jána Kollára zo Selenče
 
Halúzka - časopis našej Základnej Školy, svetlo dňa uzrela v januári roku 1970. Je jedným z prvých časopisov na slovenských školách vo Vojvodine.
 
Naša Halúzka je nositeľkou čestných uznaní na celoštátnych súťažiach v Žiline v rokoch 1998, 1999, 2000, 2003, 2006. Roku 2001 obdržala prvé a roku 2004 druhé miesto na súťažiach v Žiline.
 
Dostalo sa jej vzácnej pocty, keďže na celoslovenskej súťaži školských a triednych časopisov a zahraničných škôl „PROSLAVIS 2008“ v Žiline v októbri roku 2008 získala I. miesto. Na príprave každého čísla sa zúčastňuje tím žiakov a profesorov.
 
Ministerstvo školstva Slovenskej republiky a Dom Matice slovenskej v Žiline aj minulého roku vypísali súťaž triednych a školských časopisov PRO SLAVIS 2010 pre žiakov materských škôl, základných škôl, stredných škôl, špeciálnych škôl a škôl v zahraničí s výučbou slovenského jazyka.
 
Bol to v poradí XII. ročník celoslovenskej súťaže, na ktorej už viac rokov účinkuje aj selenčská základná škola, v rámci kategórie zahraničných časopisov. Tentokrát časopis Halúzka zo Selenče získal 2. miesto. Slávnostné vyhodnotenie a odovzdávanie cien víťazom súťaže PRO SLAVIS 2010 sa uskutočnilo dňa 28. 10. 2010 na Mariánskom námestí, v historických priestoroch Radnice mesta Žiliny, kde v mene selenčskej školy pobudli riaditeľka školy Paeddr. Svetlana Zolňanová a profesori Vlastilav Ďurčiansky a Daniela Báďonská.
 
V tomto školskom roku sa selenčská Halúzka potešila novej odmene. Dňa 26.októbra t.r. v radnici mesta Žilina prebiehal 13.ročník Celoslovenskej súťaže školských a triednych časopisov MŠ, ZŠ, ŠŠ, SŠ a zahraničných škôl s vyučovacím jazykom slovenským – PRO SLAVIS 2011. V rámci odmenených zahraničných školských časopisov III. cenu získala aj selenčská Halúzka, ako aj časopis ZŠ mladých pokolení z Kovačice – Okienko. Slávnostné vyhlásenie súťaže otvoril PaedDr. Branislav Kohút, riaditeľ Domu Matice slovenskej v Žiline a prítomných pozdravili aj primátor Mesta Ing. Igor Choma, ako aj predseda Matice slovenskej Ing. Marián Tkáč. Osobitne boli privítaní hostia zo Srbska. Vyhlasovateľom tejto súťaže je už 13 rokov Dom Matice slovenskej v Žiline, no od roku 2008 gestorom súťaže je aj Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu.
 
 
Časopis ZŠ Mladých pokolení v Kovačici
 
Okienko - časopis ZŠ Mladých pokolení v Kovačici má dlhú tradíciu. Prvé číslo vyšlo roku 1965, keď hlavným a zodpovedným redaktorom bol učiteľ slovenčiny Ján Cicka (neskôr novinár Hlasu ľudu). Od roku 1971 túto úlohu na seba preberajú učiteľky slovenčiny Katarína Stanová a Anna Bobošová. V tých rokoch časopis vychádza periodicky, tlačený je ručne na tzv. školskom „cyklografe“, obsahovo sa neveľmi líši od podobných školských časopisov, kde sa vo väčšine prípadov uverejňujú iba aktuality zo školy a žiacka tvorba. Táto kovačická publikácia však vyniká bohatými, nevšednými ilustráciami, ktoré priprával vtedajší žiak školy, dnes už svetoznámy akademický maliar Martin Kizúr.
 
Po takmer dvadsaťročnej prestávke pri príležitosti osláv dvojstého výročia založenia Kovačice - ZŠ Mladých pokolení vďaka štedrým sponzorom obnovuje školský časopis Okienko. V dobe počítačov a nových technických vymožeností, ako v úvodníku podotkol vtedajší riaditeľ školy Pavel Jonáš, vydávanie tohto časopisu by nemalo predstavovať žiadny problém. Žiaľ ďalšie číslo neuzrelo svetlo sveta.
 
Koncom 2008 roku sa na kovačickej základnej škole vytvorili prajné podmienky na ďalšie obnovenie školského časopisu. Prvé číslo staro-nového Okienka vyšlo pred Vianocami. Jeho prvoradým cieľom bolo poskytnúť žiakom priestor na sebarealizáciu a prezentáciu vlastnej literárnej a výtvarnej tvorby a poinformovať ich o udalostiach na škole. Pravda, nechýbala ani zábavná zložka. Ako pozitívum tohto časopisu, čím sa v značnej miere líši od podobných školských časopisov na slovenských školách vo Vojvodine je, že sú všetky príspevky, vrátane výkresov, kresieb, komiksov... a to od prvej po poslednú stranu originálne – autorské – žiacke. V takom duchu sme pokračovali aj v ďalších číslach, ktoré vychádzajú príležitostne (Vianoce, Veľká noc, koniec školského roka). Treba pripomenúť aj to, že je naše Okienko dvojjazyčný časopis.
 
Dnes už možno hovoriť aj o pravidelných rubrikách. Napríklad: Slovo má...(rozhovory, portréty..), Čo, kde, kedy, ako bolo Okienko ti prezradí (aktuálne informácie zo školy), Opýtali sme sa vás (ankety), Literárna tvorba – naše talenty (próza, poézia), Učíme sa cudzí jazyk (anglický, nemecký, taliansky, rómsky...), Z nášho archívu (staré fotografie a príspevky z dejín školy), Aby sme nezabudli (naša tradícia - slovenská ľudová kultúra - zvyky, obyčaje), Zo škatule dôvery (Rovesnícky tím pod dozorom školskej psychologičky odpovedá na žiacke listy), Rehotinky (žiacke perličky, vtipy a pod.), Foto galéria (fotografie). Na druhej strane Okienka uverejňujeme žiacke výkresy nižších ročníkov, na predposlednej žiacke výkresy vyšších ročníkov a na poslednej komiks. Vydanie obnoveného Okienka koncom 2008. roku malo nadmieru pozitívnu odozvu. Veľký počet žiakov sa hneď s nadšením zapojilo do práce okolo neho. Naša snaha sa teda oplatila, a preto deti aj dnes po troch rokoch s veľkou radosťou robia rozhovory, ankety, píšu krátke správy, informácie, vlastnú prózu a poéziu, fotografujú, kreslia..... Týmto spôsobom, si okrem iného cibria, zachovávajú a pestujú svoju materinskú reč, čo je jeden zo základných cieľov existencie tohto časopisu.

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články