Vďaka aj našim poslancom...

Vďaka aj našim poslancom...
 
...v našich slovenských prostrediach sú takmer najnižšie priemerné osobné dôchodky v pokrajine a zaostávame aj za veľkým počtom obcí v centrálnom Srbsku. Hospodárstvo sa takmer nevyvíja a zastavené sú aj početné projekty a začaté investície. Čoraz častejšie sa konajú politické čistky. Kultúra nám upáda a s ňou tonieme aj my. Isteže, vinu za to znášajú aj naši ľudoví predstavitelia - poslanci. A poslanec je: volený zástupca ľudu. Teda ZÁSTUPCA ĽUDU, ten kto zastupuje ľud a koná v prospech ľudu a svojho prostredia. Nie v prospech strany a nie iba vo vlastný prospech. Poslanec má slúžiť a nie vládnuť. Ak to nevie alebo nedokáže, tak poslancom byť nemôže.
 
Slúžiť a nie vládnuť
 
O úrovni a slušnosti v našich parlamentoch sa treba súrne a veľmi hlboko zamyslieť a položiť si otázku, či sú to skutočne naši zástupcovia? Či sú to skutočne výkvety našej spoločnosti, ktorým platíme, aby hájili NAŠE záujmy. Asi je zvrchovaná chvíľa aj na to, aby sme sa verejne dištancovali od našich poslancov, ktorí sa v parlamentoch iba vadia, navzájom sa urážajú, obviňujú, neargumentovane vystupujú .. Ich arogancia a svojvôľa neraz skutočne priam uráža.
 
Spisovateľ Laslo Vegel upozorňuje na to, že si politické strany rozdelili medzi sebou všetky sféry moci a vplyvu a podľa jeho názoru aj reprezentanti národnostných spoločenstiev či menšinových strán sa „dohodli“ s väčšinovými stranami. „Strany si navzájom rozdelili aj nebo, verejné podniky, funkcie, vplyvné sféry, zdravotníctvo a pravdaže aj kultúru. Každá stranícka loby je gazdom vo svojom dvore.“ Napísal pre portál Autonómia Laslo Vegel, ktorý zhodnotil, že ide o stranícky systém, v ktorom sa aj „menšinoví baróni dohodli s väčšinovými princmi“. S poľutovaním skonštatoval, že sa duch deväťdesiatych vracia k nám, vnucuje sa nám do povedomia a vtiera do každodenného života.
 
A nielen to. Chudoba na nás čoraz silnejšie dolieha a ekonómovia upozorňujú, že sa situácia bude iba zhoršovať, keďže sa naša krajina natoľko zadlžila, že nie sme schopní vracať dlhy.
 
„Srbsko má v tejto chvíli 31% zamestnaných vo verejnom úseku, štátnej správe a verejných podnikoch. Nemecko ich má 9,4 percent, Slovinsko 8,7 percent, Slovensko 11%. Teda Srbsko má trojnásobne viac a to sú všetko vydržiavané osoby.“ Tvrdí Dragoljub Rajić z Únie zamestnávateľov.
 
Zrejme, robiť nechceme ale mudrovať a mlátiť prázdnu slamu, v tom nemáme páru.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+3 #5 Guest 2012-03-06 06:25
Poslanci, ktorí zastupujú Obec Báčsky Petrovec v pokrajinskom a štátnom parlamente sú naozaj výkvetmi. Sú to cyntlíky jednej časti nášho prostredia, ktoré povznesené ich straníckými predákmi, dalo hlasy im. Tak sme aj v jednom, aj v druhom parlamente dostali "ćutologov", ktorí za rečnícki pult ani raz nezastali prezentovať alebo hájiť záujmy prostredia, v ktorom "vykvitli". Ale zato v lokálnom parlamente sú skoro neprekonateľný, gde svojou demagogiou vystupujú ako predstavitelia výkonnej moci, a nie zákonodarnej. Namysleli si, že dvaja oni spravujú, vládnú obcou. V podstate je to aj tak, preto sa naša obec aj stala "cintorín o pol noci, nad ktorým občas preletí sova a zahúka" (Krleža).
Štátny, "národný" poslanec je ešte k tomu aj predseda Výboru NRSNM pre slúžobné používanie slovenského jazyka. Tento výbor zasadal iba raz, keď sa konštituoval. Dobre aj tak. Aspoň sú členovia Výboru nie kontaminovaný "slovenčinou" svojho predsedu.
Ťažko nám občanom, ťažko nám Slovákom. Ale, také kvietky sme si vypestovali. Také kvietky aj voňajme. Cyntlíky? Kulendra.
Nahlásiť administrátorovi
+2 #4 Chmáry na obloheJán 2012-02-27 14:58
Poslanci nepatria ľudu, lebo ich volia strany (politické), tak sa i správajú. Treba meniť Ústavu a obmedziť mandáty. Nesmie byť istá osoba celoživotný poslanec, čo nedokáže v prvom, nech napravý v druhom mandáte a KONIEC. Žiadne privilégiá z politiky, kto sa zaoberá politikou, nech to robí za svoje groše. Platy nech majú 2x priemer v štáte a žiadne prémie v hospodárkych a štátnych podnikoch...
Nahlásiť administrátorovi
0 #3 Guest 2012-02-26 18:38
pozdravujem realitu...
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 Guest 2012-02-26 17:05
Bravo Kulpin.net ! Okrem Slovenskej strany , jedine Kulpin.net , otvorene hovorí o ťažkostiach v slovenských preostrediach v Srbsku , ktoré zápríčinili neschopný a sebecký poslanci , z tzv. "prodemokratickych" radov
Nahlásiť administrátorovi
+3 #1 Guest 2012-02-26 16:00
Bravo, Katarína.
Konečne nám to bolo dané ´po lopate´.
Myslíš si, že tí, ktorých sa to týka, si
to všimnú? Či lepšie povedané, sú ešte
schopní všimnúť si to?
Tie percentá strašia! Je to snáď návestie
čo sa z toho môže vyliahnuť? Búrka? Krach?
Zvedavec
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články