Dozvuky z 9. schôdze NRSNM

Dozvuky z 9. schôdze NRSNM
 
Na včerajšom 9. zasadnutí Národnostnej rady slovenskej národnostnej menšiny (NRSNM), aj keď sa hovorilo o početných dôležitých témach, naši slovenskí národnostní reprezentanti ho absolvovali za pomerne krátky čas. Možno je to tak aj dobre, možno to svedčí, že sme jednotní a jednomyseľní – čo by bolo ideálnym riešením Alebo, možno je medzi nami čoraz menej takých ľudí, ktorí majú čo vecne povedať. Alebo... žeby príčina zahriaknutia alebo sebazahriaknutia našich ľudí spočívala v skutočnosti, že mnohým tunajším Slovákom je materčina čoraz vzdialenejšia a aby seba nezosmiešnili, často radšej mlčia.
 
S ideálnymi riešeniami a idealizmom sa už takmer nemôže počítať. To je, žiaľ, už dávnym prežitkom. Materializmus a peniaze hýbu svetom. A práve aj o tých peniazoch sa hovorilo na zasadnutí NRSNM, ktoré prebiehalo v zasadačke vlády AP Vojvodiny. Bolo síce podotknuté, že je s financiami ťažko, že je kríza, že sa bude robiť tak, ako budú peniaze dovoľovať. Niekde sa opasok bude musieť uťahovať. Ale, nie všade. Hovorilo sa totiž o význame kníhtlačiarne v Báčskom Petrovci ale aj o neblahej (alebo možno háklivej) situácii v tejto našej takmer storočnej inštitúcii. Iste, treba ju zachraňovať ale, tlačenie pamätnice či monografie o 10-ročnej činnosti NRSNM sotvaže ju zachráni.
 
Ak tú našu tlačiareň, na ktorú sme právom hrdí, - veď sme s jej založením takmer predbiehali dobu - predsa nedokážeme zachovať, zostanú po nej dve pamätnice: Pamätnica 60 rokov Kníhtlačiarne v Báčskom Petrovci v roku 1979 a kniha 75 rokov kníhtlačiarne v Báčskom Petrovci v roku 1994. Tento údaj je zapísaný v našom jedinom týždenníku Hlas ľudu, ktorý sa voľakedy dávno, dávno... tlačil v Petrovci. Aj o týchto našich významných novinách boli vydané dve publikácie: 40 rokov Hlasu ľudu, z roku 1984, a Náš Hlas ľudu polstoročný, z roku 1994.
 
Knihy sa vydávali najmä v tých „dobrých“ časoch. Peňazí bolo, tak prečo nie. Dokumenty samozrejme treba zachovať a tie vždy majú trvalú hodnotu. Dnes sa však údaje uschovávajú v počítačoch a cestou Internetu sa sprístupňujú širšiemu kruhu ľudí. A vari je aj vydávanie knihy o zopár rokoch svojej činnosti luxusom, ktorý si málokto v týchto krízových časoch môže aj dovoliť.
 
Avšak, na včerajšej schôdzi NRSNM založili už i tím, ktorý bude pracovať na prípravách publikácie o NRSNM a jej prvých 10 rokov pôsobenia ako aj prípravách na oslavu jubilea. Peniaze na to sa už voľáko nazbierkajú.
 
Nevenovala sa však väčšia pozornosť pripomienke predsedníčky našej staršej strešnej organizácie, že počas tohto desaťročia Rada finančne nepodporila Maticu. Zamietnutý zostal aj návrhu na doplnenie rokovacieho programu o bod, v ktorom by sa hovorilo o iniciatíve 6. menšinových strán ( 4 maďarské, jedna chorvátska a Slovenská strana), ktoré napísali list prezidentovi a premiérovi Srbska. V ňom navrhujú vzhliadnuť možnosti zmien a doplnkov Zákona o národnostných radách národnostných spoločenstiev (schválený bol 2009). Okrem iného v liste navrhujú zmeny pri zápise do menšinových volebných zoznamov ako aj zastúpenie podľa proporčného systému - na základe počtu príslušníkov jednotlivých národnostných spoločenstiev, v zastupiteľských republikových a pokrajinských orgánoch. S cieľom vyhnúť sa možným konfliktom záujmov, v liste tiež žiadajú, aby sa pri voľbe členov národnostných rád, nemohli voliť tí príslušníci národnostného spoločenstva , ktorí sú na funkciách vo výkonnej moci alebo sú vymenovaní na vedúce postavenie zo strany orgánov moci.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

0 #3 Guest 2012-03-01 01:19
Narodnosna rada je institucija ktorá môže byt veľmi dôležitá pre Slovákov, no ona to nie je ! A to iba preto že sa 2/3 čelenou su ľudia ktorí nesmú rozhodovať svojou hlavou preto že inač budú zmenený z miest direktorov alebo vyhodený z práci , miest na ktoré sú od stranou pri moci zvolení (DS,LIGA,G17,LDP) ! Preto oni mlčia a " baš ich je briga" za Slovankou v Srbsku! Musím tiež povedať že prostriedky ktoré NRSNM dostáva z rozpočtu RS (pokrajinsky a republicky ) a to sú 27.000.000. (27milion) dinarou ! Blizu 80 % z tých peňazí, ide za platí členom výboru bez kontroly (21milion)! (= členovia výboru sú znovu ti istí ľudia z preukazom politickej straní pri moci (DS,LSV,LDP G17), poslušny a za to dobre plateny, ti istí ľudia čo musia mlčať a nesmú svojou hlavou rozmišlat! ). Žiaľ bohu , je to problém ktorý mi nemôžeme doriešiť preto že sme mi iba menšina v Narodnosnej rade a nemáme ani prístup médiám! Pomôžte nám aby sme to zamenili , Jan Paul "Slovenska strana" člen NRSNM
Nahlásiť administrátorovi
+1 #2 reagovanieanonym 2012-02-29 02:16
Novinárka má pravdu
a tá Gabika - s ňou už nič
Prečo sa nepodpísala?
a
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 komentárgabika 2012-02-29 02:00
Naša novinárka má pravdu - naša strešná štátotovrná inštitpcia je NRSNM, a MSS je združenie občanov s najväčším počtom členov na Dolnej zemi - kým sme cez Maticu mali a museli paltiť poplatky za víza. Odo dnes sme, naša krajina, predo dverami EU - aj nikto nám nišť nemože. My sme World, a vy tamsaďalej radľej čušte a potichu trpte. Veď predák ZRS lyžiar a pesničkár Mljadjan dobre vraví - v EU len o päť a možno aj o desať rokov. Jednoduchšie povedané -komu sa nepáči - nak tájde... A tí, ktorí zostánu bdp sa aj ďalej s namiá - najmenej jeden mandát - spolu krásne lyžovať. ja na KOPE s novou pesničkou a vy na rovine s Čankom aj jeho staromódnou baladou. Anna Tomanová-Makanová nepotrebuje pomník, ani slepú uličku, ale každý kto troška vidí vie, že nie je ONA náš problém - probblém j štát, systém... ktorému aj ti apani novinárka dáš svoj hlas. Prečo? Aby si mala menčí nepokoj... Napríklad...
A to tak trvá najmenej 20 rokov - ja bez sna, bez krajšieho sna...
Čo premeníš - Makanku?" Alebo systém?! A to je už trochu ťažie... Staý dobrý Konf Ce raz povedal: (citujem aj Ľ. Častvena)- Ak chceš meniť svet, tak začni od seba... Hádam ti je, novinárka, troška jasnvo... Skutočnosť už nikdyx nezmeníš, ani z dokora, lekára, už lepšieho telocvikára neurobíš, ani z poslanca farára neurobíš najvúčšieho kresťana.
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
My máme problém,
ako aj bratia Srbi,
ale aj celá planéta,
okrem Nemecka, ktorá nás krásne kolonizuje,
že si neviem pozrieť do očí...Každý každému sa do očí pozerá
a za chrbtom mu robí, alebo nič nerobí...
Nie že si namýšľam, že som svedomým národa a NRSNM, alebo krásneho života Inkov a Majov, ale jednoducho treba si povedaťp ravdu do očí...Ako? Ťažko! Ale rovnak´ý problím majú aj vojv. Maďari, Rumuni, Rusini, Romi, Chorbáti, BUnjevci, Aškalije, a všetci čušia a trpia ako... Nepoviem, ale sa podpíšem pod tento text s malopu dilemou. alebo otázkou:-Co keby nás nebolo, či by sme boli krajší a vyšší,keby nás vo veľkej politike bolo?!
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články