Srbsko získalo štatút kandidáta na členstvo v EÚ

Srbsko získalo štatút kandidáta na členstvo v EÚ
 
Európski lídri sa vo štvrtok na summite v Bruseli rozhodli udeliť Srbsku štatút kandidáta na členstvo v Európskej únii. Rumunsko, ktoré proti kandidátskemu štatútu Srbska malo v minulých dňoch výhrady, predovšetkým kvôli otázkam ochrany národnostných menšín, svoje námietky nakoniec stiahlo.
 
 
Prostredníctvom sociálnej siete Twitter o tom informoval prezident EÚ Herman Van Rompuy. "Európska rada dáva Srbsku štatút kandidáta," napísal na Twitteri Van Rompuy. Udelenie štatútu kandidáta je nevyhnutnou súčasťou ďalšieho približovania bývalej juhoslovanskej republiky k Európskej únii. Je potrebné pre to, aby mohla začať prístupové rokovania.
 
Prekážku, ktorú predstavovali obavy Rumunov o osud ich krajanskej menšiny v Srbsku, sa podarilo odstrániť. Bukurešť s Belehradom sa dohodli, že srbská strana bude garantovať ochranu práv tejto menšiny.
 
K udeleniu štatútu malo v minulých dňoch na rokovaniach ministrov zahraničných vecí a európskych záležitostí výhrady viacero krajín, napríklad aj Litva či Poľsko. Týkali sa napríklad rôznych srbských aktivít v medzinárodnej politike.
 
ČTK, SITA
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články