Kulpínske ženy načali deviaty rok svojej činnosti

Kulpínske ženy načali desiaty rok svojej činnosti
 
Spolok žien z Kulpína bol založený 4. februára 2003. Šikovné a obetavé kulpínske ženy už vtedy pri založení, a aj dodnes, chceli a chcú pomôcť svojmu prostrediu, vedeli a mohli priložiť ruky kde bolo potrebné a počas takmer desaťročia sa neustále zdokonaľovali v snahe byť všade, kde pomoc potrebujú. Pochopili totiž význam poslania vidieckych žien a to najmä v skvalitnení celkového života ale aj v procese integračného zapájania do EU a o nič menej dôležitej aj svojej vlastnej potreby vzájomnej ženskej výmeny skúseností.
 
foto
 
Zakladateľka a dodnes aj predsedníčka Spolku kulpínskych žien Katarína Zorňanová (v strede) vytýčila ambiciózny plán aj na rok 2012
 
S úmyslom stretať sa a vymieňať si skúsenosti, sa početné niekdajšie a terajšie členky Spolku kulpínskych žien a susedných ženských spolkov, ako aj menej početní muži, stretli dnes v budove kulpínskej základnej školy, kde na výročnom zhromaždení zhrnuli vlaňajšiu činnosť a určili si rámec svojho pôsobenia v tomto, v poradí deviatom roku ich činnosti.
 
foto
 
Okrem domácich žien, na výročnom zhromaždení boli i predstaviteľky spolkov žien z Petrovca, Hložian, Maglića, Kysáča, Pivnice, Silaša…ako aj predstavitelia kulpínskeho miestneho spoločenstva, inštitúcií, spolkov a združení z báčskopetrovskej obce ale aj občania či jednotlivci, ktorí si aj na takýto spôsob chceli uctiť snahu žien - nielen Kulpínčaniek, venovať svoj voľný čas pre prospech všetkých nás.
 
foto
 
Že vraj, ženy vždy chcú súperiť, bojovať, dokazovať sa...Vzhľadom na to, že sa kysáčske ženy stávajú opravdivými majsterkami vo varení sármy, a z tzv Kysáčskej sármy si pomaly robia brend/značku, kulpínske ženy po schôdzi všetkým hosťom ponúkli kulpínsku,- v sedliackej Plachtinskovej peci pečenú sármu. Samozrejme, súperenie a konkurencia takmer spravidla vedú k ďalšiemu skvalitneniu.
 
foto
 
SPRÁVA O ČINNOSTI SPOLKU KULPÍNSKYCH ŽIEN v roku 2011
 
Ubehol ďalší rok činnosti Spolku kulpínskych žien. V poradí ôsmy.
 
V priestoroch vedľajšej budovy kaštieľa si takmer každý pondelok 10 až 15 členiek spolku i napriek svojim záväzkom nájde voľný čas prísť do spolku, posedieť, porozprávať sa, naplánovať ďalšie aktivity, ktorých nebolo málo, získať nové zručnosti či skúsenosti.
 
Teda predchádzajúci rok 2011 spolok absolvoval rozmanito. Realizovali sme návštevy iných spolkov, zúčastnili sme sa rôznych podujatí, usporiadali akcie a pravda, keď nás o to požiadali, poskytli sme pomoc iným kulpínskym združeniam a spolkom.
 
Keďže uplynul druhý mandát vedeniu spolku, 14. februára v Aróme bolo spoločné posedenie všetkých členiek spolku, kde jeho predsedníčka Katarína Zorňanová prečítala Štatút spolku, v ktorom je okrem iného uvedené, že členom spolku sa môže stať aj osoba zo zahraničia, že môžeme nadväzovať vzťahy so zahraničím a daná je i možnosť pristúpiť k medzinárodným združeniam, ktoré majú podobnú činnosť ako náš spolok a tiež i to, že v prípade zániku spolku jeho majetok sa prenáša na Miestne spoločenstvo Kulpín. Menovaná podala i finančnú správu a plán práce na rok 2011. Stanovený bol i členský poplatok na bežný rok vo výške 300,00 dinárov.
 
Posedenie malo zároveň aj volebný ráz, čiže za predsedníčku Spolku kulpínskych žien bola znovu zvolená Katarána Zorňanová, tajomníčkou zostala Daniela Lačoková a pokladníčkou Jarmila Dorčová. Do Správnej rady spolku okrem uvedených, boli zvolené Katarína Čemanová a Mariena Struháriková a členkami Dozornej rady spolku sa stali Mária Králiková, Verona Ninkovićová a Anna Seleštianská.
 
Spolok svoje výročné zasadnutie usporiadal 15. februára za prítomnosti členiek a hosti. Prítomných privítala predsedníčka spolku Katarína Zorňanová, ktorá v krátkych črtách podala finančnú správa a plán práce na bežný rok. O celoročnej činnosti správu prečítala Daniela Lačoková, tajomníčka spolku. Zasadnutie svojou účasťou spestrili aj žiaci nižších ročníkov ZŠ J.A.Komenského, ktorých nacvičila profesorka triednej výučby Anna Peťkovská.
 
Pripomeňme si však, aké aktivity mal Spolok kulpínskych žien v uplynulom roku.
 
Tak začiatkom prvého mesiaca roka predstaviteľky spolku pobudli v Kysáči na priadkach a polovicou februára navštívili Spolok žien Slovenka z Hložian, ktorý mal promóciu svojej knihy Kyslovka a svadobné vinše.
 
Promócia publikácie 90 rokov Ženského spolku v Kovačici (5. marca) sa konala v priestoroch tamojšieho spolku, ktorý svojou účasťou poctili aj predstaviteľky nášho spolku.
 
A keď sme pri kultúre, svoj príspevok k akcii Zima s knihou a k oslave šesťdesiatinám Michala Ďugu, ktorá prebiehala 6. marca v kaštieli, dal aj náš spolok.
 
Regionálna súťaž pre Báčku v prednese Poézie a prózy pre Vansovej Lomničku na Slovenksu uskutočnila sa v Báčskej Palanke, kde v mene Spolku kulpínskych žien účinkovala Anna Peťkovská.
 
V apríli (14.04.) členky nášho spolku sa postarali o to, aby urobili radosť deťom z detskej dedinky v Sriemskej Kamenici. Priniesli im sladké a slané pečivá a v príjemnom ovzduší pobudli s nimi niekoľko hodín. V ten deň obzreli si aj Petrovaradínsku pevnosť a navštívili Spens v Novom Sade.
 
Pri príležitosti veľkonočných sviatkov v spolkových miestnostiach bola nainštalovaná výstava pod názvom Krása záster starých materí. K jej realizácii sa pričinili okrem žien nášho spolku aj niekoľko rodín z Kulpína.
 
Spolok vinárov a vinohradníkov z Kulpína v pivničných priestoroch Poľnohospodárskom múzeu usporiadal 24. apríla degustáciu vín a súťaženie za naj klobásu. Členky spolku k ich organizácii prispeli tým, že podávali vína na degustáciu a pripravili veľkonočné koláče a zároveň pomohli pri hodnotení vín a klobás komisiou v Poľovníckom spolku Fazan.
 
Dňa 6. mája Hložany oslávili svoj sviatok - Deň Hložian, pri príležitosti ktorého bol usporiadaný slávnostný programu a v Spolku žien Slovenka bola nainštalovaná výstava, pri otváraní ktorej sa zúčastnili aj naše spolkárky.
 
Spolu s uvedeným hložianskym spolkom a spolkom Zlaté remeslá predstaviteľky kulpínskeho spolku v dňoch 11. a 12. mája pobudli v Rumunsku v Nadlaku na tamojšom jarmoku, kde sa predstavili so starodávnymi vyšívanými kuchárkami.
 
V máji (13.) Poľnohospodárske múzeum navštívili hostia zo Slovenska, z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. Niekoľko členiek spolku a predsedníčka ich uvítali v našich miestnostiach, v ktorých si návštevníci pozreli výstavu záster starých materí.
 
Polovicou mája (14.) v Kulpíne pobudla delegácia z partnerského mesta Riečka na čele so starostom Marianom Spišiakom, presnejšie futbalisti, hostiteľom ktorých bol FK Kulpín a pre ktorých ženy spolku prichystali večeru v kaviarni Dane.
 
Vo Vojlovici 28.mája prebiehal festival milovníkov slovenského spevu, tancov a hudby Tancuj, tancuj, na ktorom naše spolkárky mali stánok s vystavenými zásterami a ponúkali rôznorodé pečivá.
 
So Spolkom žien v Maglići, ktorý síce patrí k najmladším ženským spolkom na území obce, spolupráca je zdarná. Jeho ochota spolupracovať s inými ženskými spolkami sa prejavuje vždy, keď ide o diania a aktivity na našom území. Medzi najväčšie diania v Maglići patrí iste Vidovdan, dedinská slávnosť, ktorá bola usporiadaná 28. júna v centre Maglića a na ktorej sa okrem iných spolkov zúčastnil aj náš spolok so skvele upraveným stánkom s vyšívanými kuchárkami, sladkými a slanými pochúťkami.
 
Jedna z popredných a prvoradých manifestácií pre náš spolok a pre Kulpín je Svadba. Konala v rámci osláv Dňa Kulpína 10. júla v organizácii Klubu Kulpínčanov, MS Kulpín, nášho spolku a KUS Zvolen. Spolok žien sa jej zúčastnil s predajom tort. Na stánkoch na nádvorí kaštieľa k dispozícii boli torty, ktoré pripravili naše a cezpoľné tortarky a ktoré si so záujmom obzreli a pravda i ochutnali mnohopočetní návštevníci a pritom si pozreli výstavu starých fotografií zo života Kulpínčanov, ktoré zozbieral a vystavil kulpínsky rodák Ján Maglovský. Manifestáciu svojimi výstupmi obohatili aj tanečné a spevácke skupiny a sólisti KUS Zvolen. Vo večerných hodinách prítomní mali možnosť pobaviť sa pri hudbe v ľudovej veselici.
 
O tri dni neskoršie (13. júla) v areáli poľnohospodárskeho múzea v letný podvečer vystúpil folklórny súbor Rovňan zo Slovenskej republiky, ktorému KUS Zvolen a náš spolok boli hostitelia.
 
Účasť nášho spolku nevystala ani keď ide o celoslovenské manifestácie tunajších Slovákov. Tak to bolo i na jarmoku usporiadanom v rámci SNS 2011 na Ulici maršala Tita v Petrovci (06.08), kde sa zúčastnili takmer všetky spolky žien pôsobiace v slovenských osadách a širšie. Vo svojich stánkoch naše spolkárky vystavili ručné práce a ponúkali tradičné slovenské pečivá.
 
Potom nasledovala kratšia letná prestávka, po ktorej Spolok kulpínskych žien znovu naplno ožil. V septembri sme spolu so ženami z Petrovca a Hložian navštívili Spolok žien v Starej Pazove, ktorý zaznamenal 90 rokov od svojho založenia a v Pivnici sme sa zúčastnili na literárnom večierku, v organizácii tamojšieho spolku.
 
V tom istom mesiaci sme v pivničných priestoroch múzea usporiadali humanitárny večierok - vydarenú módnu prehliadku, ktorej výťažok sme venovali sociálne ohrozeným deťom našej obce. Zo zozbieraných prostriedkov – 32.000,00 sa kúpili školské pomôcky, ktoré sme v novembri odovzdali školám na územi Báčskopetrovskej obce.
 
Na sklonku septembra predstaviteľky nášho spolku spolu s KUS Zvolen pobudli na Slovensku v Rovňanoch na Drotárskych hodoch a potom i na Michalovských hodoch. Pripravili sme rôzne pečivá a postarali sa o pekne upravenú mladuchu v slovenskom dolnozemskom kulpínskom kroji.
 
Tretíkrát za sebou sa vo Vojvodine usporiadal Medzinárodný deň dedinských žien, ktorý je v kalendári Spojených národov zaznamenaný ako svetový deň venovaný ženám na dedine. Vlani prebiehal 15. októbra v Indjiji. Keďže je to manifestácia, na ktorej sa zúčastňuje veľký počet ženských spolkov, ktoré predstavujú svoje kroje, ručné práce, remeselnícke výrobky, koláče a iné špeciality, zúčastnil sa jej aj náš spolok.
 
V dňoch 11. až 13. novembra delegácia, ktorú tvorili predstavitelia Rady MS Kulpín a nášho spolku pobudla na Slovensku v partnerskom meste Riečka, kde sa zúčastnila na oslave piateho výročia spolupráce týchto dvoch vzdialených a predsa k sebe blízkych prostredí. Náše spolkárky pri tejto príležitosti sa zúčastnili už tradičnej v poradí siedmej manifestácie pečenia kysnutých koláčov a na slávnostnej premiére brožúrky, vydanej v Riečke a venovanej úspešnej päťročnej vzájomnej spolupráce.
 
Polovicou novembra spolu s členkami Spolku petrovských žien a Spolku žien Slovenka boli sme pozvané do Padiny, kde 15. novembra ženy padinského Spolku žien usporiadali nekaždodennú tekvicovú zábavu. Inšpirovali ich plody tekvice, z ktorých pripravil rôzne kuchynské špeciality a v galérii nainštalovali výstavu okrasných a iných druhov tekvíc.
 
Polovicou novembra (13.) petrovské ženy pre svoje členky, ako aj hostky z iných spolkov žien, usporiadali batôžkovú zábavu, na ktorú si spolky priniesli aj batôžteky. Medzi nimi bola j náš spolok, ktorého členky pri hudbe, speve a tanci strávili pekné nedeľné popoludnie. Touto zábavou si Spolok petrovských žien zároveň pripomenul 90 rokov organizovaného pôsobenia žien v Petrovci.
 
V decembri (4.12.) sa náš spolok zúčastnil na Vianočnom bazáre v Belehrade a 18. decembra na Vianočných trhoch v Petrovci.
 
Sedemnásteho decembra vo Vrbare sme boli spoluorganizátori humanitárneho večierku Krása srdcom vytvorená, na ktorom sa konal aj výber krásky.
 
V podvečer vianočných sviatkov ako už niekoľko rokov predtým usporiadaná bola dielňa na tému Vianočné aranžmány, ktoré za pomoci kvetinárstva Flória z Báčskeho Petrovca stvárňovali šikovné ruky členiek spolku.
 
Náš spolok žiek podporil aj vydarenú akciu kulpínskych mládežníkov pod názvom Rozdaj Vianoce plné radosti, ktorí na spestrenie vianočných sviatkov v strede Kulpína ozdobili stromček. K ich úsiliu sa ochotne pripojili aj členky nášho spolku, ktoré pre prítomných prichystali sladké pochúťky.
 
Inak spolkárky sa aktívne zúčastňovali aj pri jednotlivých podujatiach a akciách v Kulpíne. Tak pre kulpínskych futbalistov a neskoršie pre šachový turnaj Zorničku open, ktorý sa konal na ZŠ J.A.Komenského, pripravili tortu. Pričinili sa aj k úhľadnému výzoru nielen svojich miestností, ale i samého Poľnohospodárskeho múzea, jeho okolia a samého centra Kulpína.
 
V spolupráci s MS Kulpín v priestoroch, ktoré ako spolok používame, dva razy sme uskutočnili akcii bezplatnej prehliadky zraku, ktorej sa mohli zúčastniť všetci občania Kulpína. Záujemcov bolo dosť a mnohí z nich si na tento spôsob zaobstarala okuliare.
 
Pripomeňme ešte, že sme sa v období marec – jún ako spolok zúčastnili v projekte Edukačný dom Strediska pre sociálnu prácu v Petrovci. V organizácii tohto strediska naskytla sa nám možnosť zúčastniť sa na jednodňovom výlete na Palići.
 
Počas uplynulého roka spolok mal so všetkými združeniami a spolkami v našej osade dobrú spoluprácu, zúčastnil sa na takmer všetkých výročných zasadnutiach, na ktoré bol pozvaný a poskytol svoju ruku vždy, keď ho o to požiadali. Zároveň sa zúčastnil aj na výročných zasadnutiach spolkov žien z územia našej obce.
 
Tiež dobre spolupracoval aj s médiami, ktoré sledovali jeho aktivity, a boli to Rádio Petrovec, Obecná televízia Petrovec, TV Petrovec a týždenník Hlas ľudu, za čo im ďakujeme. Zároveň ďakujeme všetkým, ktorí prispeli k činnosti nášho spolku, už či materiálne alebo poskytnutím určitých služieb,
 
V podanej správe snažila som sa uviesť takmer všetky aktivity Spolku kulpínskych žien. Možno mi niektoré aj unikli, a preto ak má niekto ešte nejaké údaje doplniť, nech sa páči.
 
Daniela Lačoková,
tajomníčka spolku.
 
V Kulpíne, marec 2012

Komentárov  

+1 #3 Katarina Zornanovaa 2012-03-08 09:22
Mila Katarina,Dakujem vo svojom mene a mene kulpinskych zien,za spravu ktoru si zverejnila,som velmi spokojna s tebou... :P :lol:
Nahlásiť administrátorovi
0 #2 Guest 2012-03-08 01:37
Akde nám je P. Gaža, ni taký zlý človek... na rodziel od ni dobrých...
m
Nahlásiť administrátorovi
0 #1 krásnežena 2012-03-06 21:36
Tak aj načim...
Paľo Gaža včera cez poludnie vyberá Parobrod v NS, len aby 8. marec bol krajší aj kulpinským ženám.... Tak načim, a ni tu voľajke klince a ruže... Ma...
pozdrav
CHLAP
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články