Ženy ženám: zábavu, názory a zaškolenie

Ženy ženám: zábavu, názory a zaškolenie
 
V znamení Medzinárodného dňa žien v druhú marcovú sobotu, spolok žien Slovenka z Hložian usporiadal osmomarcovú zábavu - spomienku na to čo skôr v podnikoch bývalo pravidlom a dnes je už takmer zabudnutou praxou. Bola to nielen zábava ale aj podpora žien v uplatnení sa v spoločnosti v rámci rodovej rovnosti.
 
foto
 
Postavenie žien sa mení modernizáciou spoločnosti, no predsa ženy ešte stále nie sú celkom vyrovnané s mužmi. Organizátorky a ich hostky si v tento deň preto dopriali zábavu iba pre seba. Mužom však vstup nebol zakázaný ale ich jednoducho nepozvali. Prítomní boli iba muzikanti a niekoľko vodičov.
 
Zábava bola v miestnostiach kaviarne Pod lipami. Pozvanie prijalo takmer 60 spolkárok z Hložian ale aj zo Silbaša, Lalite, Kulpína, Magliću a Erdevíka.
 
Organizátorky spojili pekné s užitočným aby poukázali aj na význam žien v spoločnosti a ich práva. Program spestrili poetickým pásmom a nevystali ani úryvky z prózy, v ktorých sa do popredia vysúva žena. Tiež sa hovorilo o ustanovení 8.marca ako MDŽ a jeho cieľoch a význame. Príležitostný kratší program pripravili Jasmina Šepšová, Anna Tkáčová, Anna Galambošová a Miriam Murtínová v čele s predsedníčkou SŽ Slovenka Vierou Miškovicovou. Zároveň túto príležitosť využili na informovanie o ďalšej etape projektu Karavána ženských práv.
 
foto
 
Hostiteľky pripravili hojné pohostenie, bohatú tombolu, postarali sa o tanec a zvolili aj najlepší vtip, ktorý mali za úlohu vyrozprávať predstaviteľky spolkov.
 
Všetky účastníčky sa pochvalne zmienili o tomto podujatí a skonštatovali, že moc prekonávať bariéry predsudkov leží aj v ženských rukách. Zaželali si zotrvať v takomto smere a uzhodli sa o rok sa znovu stretnúť.
 
Jasminka Činčuráková - Galambošová

Komentárov  

+3 #1 cydonia 2012-03-12 16:40
Bravo ženy!!! :-)
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články