Súťaž žien recitátoriek

Súťaž žien recitátoriek
 
Už piaty rok Asociácia slovenských spolkov žien vo Vojvodine organizuje súťaž žien recitátoriek. Spolok žien Matkino srdce z Lalite v sobotu 24. marca bolo hostiteľom jednej z regionálnych, presnejšie stretnutia recitátoriek z báčskych slovenských osád. Na súťaži predniesli prózu a poéziu 15 predstaviteliek z piatich osád: z Petrovca, Hložian, Kysáča, Silbaša a Lalite.
 
foto
 
Podľa veku súťažiace boli rozdelené do dvoch kategórii. Jednu tvorili recitátorky do 25 rokov života a druhú tie, ktoré 25 rokov dovŕšili. Na regionálnom stretnutí vyberali 4 finalistky, ktoré neskoršie budú súťažiť s finalistkami z druhých dvoch regiónov. Prednes hodnotila porota, ktorú činili: predsedníčka Jana Urbančeková Fejzulachi, Marta Pavčoková a Miroslav Babiak.
 
V otváracej časti sa najprv prihovorila predsedníčka spolku Matkino srdce Katarína Benková potom v mene organizátora aj predsedníčka Asociácie slovenských spolkov žien Viera Miškovicová. Svojou prítomnosťou toto podujatie poctila a osobitne sa prihovorila aj predsedníčka Matice slovenskej v Srbsku Katarína Melegová Melichová. V rámci otváracej časti stretnutia odznel aj kratší priliehavý program, ktorý predviedli žiačky a žiaci základnej školy Nestora Žučného z Lalite. Program moderovala Anna Hrnčiarová. Podľa rozhodnutia oceňovacej poroty finalistkami báčskeho regiónu sa stali:
 
foto
 
V kategórii mladších účastníčok do 25 rokov v prednese poézie Nataša Rybárová - Báčsky Petrovec za prednes K. Tótovej Prašný sneh. Za prednes poézie nad 25 rokov ďalej postúpila Jarmila Križanová - Silbaš ktorá predviedla Vďaka človeku od P. Mučajiho.
 
V kategórii starších účastníčok za prednes prózy najúspešnejšia bola Miriam Murtínová – Hložany, ktorá predniesla od V. Benkovej Zuzankin otec. Za prednes poézie do 25 rokov najúspešnejšia bola Vladimíra Kolárová – Kysáč. Predviedla Okuliarnatá láska J. Sadinského.
 
Najúspešnejším účastníčkam súťaže, odmeny zabezpečila MSS. Svoje usilovné ruky priložili aj laliťské ženy, ktoré prichystali pohostenie.
 
Jasminka Činčuráková Galambošová

Komentárov  

+12 #7 Neznama 2012-03-30 13:32
Ako prve,chceme sa podakovat vsetkym ktory sa zucastnili na Recitacnej sutaze v Laliti.Najprv hostom,a potom aj domacim ktory podporili tuto sutaz.Vseobecne sme spokojny ako prebiehalo toto stretnutie, lebo sme vydali mnoho usilia.A to usilie patri obycajnym zenam a nie profesionalom.Mame iba pripomienku na pracu komisie,vlastne na prihovor a pripomienky p. doktorke.Ako laici mame mienku ze zostav komisie nebol spravne zvoleni.Taktiez,mame otazku,kolkokrat moze pokracovat jedna clenka sutazeni ak obsadi jedno z troch miest?Dakujeme za porozumenie.
Nahlásiť administrátorovi
+11 #6 Ninoslav Detka 2012-03-29 17:28
Pani Viera Miskovicova v svojom komentare povedala: "Pani Stupavska sa neprijala ziadnej funkcie v spravnych organoch Asociacie, takze by si nemala dovolovat taketo verejne vystupovanie".

Predsa je toto jeden web site, možno lepšie povedat druh forumu, a každy ma pravo vyjadriť svoju mienku o niečom. Napriek tomu, predsa žijeme v dobe demokracie, nie?!
Nahlásiť administrátorovi
+11 #5 odpovedAnna Domonova 2012-03-29 14:12
ja som učastnička recitaciji druhy krat ale viackrat som bola ako publika no nikdy somnebola neprijemne dojata ako teraz prihovorom predsedničky komisie ktora neviem ako tam bola lebo je lekarka a ni je odborna za tuto manifestaciju.To čo je ona riaditeľka divadla to je druha tema ale ako lekar nie je odbornik .Doteraz to boli naši videnny ľudia a naveky prihovorom posmeľovali učastnikov a len slova chvali mali pre včetkych.Teraz pedsednička s vysoka na nas hľadela a prihovorom o nas hovorila ako kedby mala hlupych žiakov a nie ženy v rokach ktore chcu sa na chviľu vzdialit na chviľu z každodenosti a maju rad pekne slova.Hovorila o zuboch či šuškame či ni najhoršie z toho ak chceme rečnit tak nech si hľadame odbornikov.Nikto z nas nije profesional ani nechce byť..neviem ako to bude dalej myslim že sa musime s niekym konsultovať aby sme ak bude ešte niekto recitvať nezažil podobne potupenie Druhy člen herec amater tak sa nudil že navedel kde sa ma šinuť ani on je ni odbornik lebo nema odhovarajuce vzdelanie a ani on nevedel čo tam hľada lebo ho to vobec nebavilo.
Nahlásiť administrátorovi
+15 #4 Ľudmila Berediová-Stupavská 2012-03-27 18:32
Odkedy verejne vystupovať môžu iba "funkcionári"? (čítaj: aj robiť čo sa im zachce a ako kedy im pasuje...)
Vážená predsedníčka, samozrejme, že sa o postupe na Vansovej Lomničku rozhoduje na finálovej súťaži, ale ak sa takéto rozhodnutia Správnej rady nerešpektujú na samom štarte, tak sa niektorému z regiónov hatí cesta na postup na Vansovej Lomničku - v tomto prípade Báčke, čo je nefér hra a veľká škoda. Prakticky, vo finále by mal súťažiť iba Banát a Sriem! O tom ste neuvažovali?
Raz sa dostaneme do situácie, že sa na finálovej súťaži stretnú iba tie, ktoré nebudú môcť ísť na Vansovej Lomničku. Ale ja viem, kto tam aj vtedy pôjde! :-)
Nahlásiť administrátorovi
-10 #3 RE: Súťaž žien recitátoriekGuest 2012-03-27 17:29
Asociacia slovenskych spolkov zien organizovala dalsiu velmi uspesnu sutaz v prednese poezie a prozy pre zeny. Na sutazi sa zucastnilo az 14 ucastnicok, co je pochvalyhodne a ako sa zmienila aj predsednicka Matice slovenskej Katarina Melegova Melichova, vidiet ze sa zaujem o prednes zvacsuje ako aj pocet divakov.
Odborna porota hodnotila kvalitu prednesov, a objektivne vyhodnotila prednsey vo vsetkych styroch kategoriach, s cim sa zhodla aj pani Stupavska.
Navrh spravnej rady sa uctieval a odborna porota postupovala podla kriterii ktore platia od zaciatku organizovania sutaze u nas. O postup na Vansovej Lomnicku sa rozhoduje na finalovej sutazi, pre ktoru platia pokyny spravnej rady, ktore boli schvalene hlasovanim na januarovom zasadnuti.
Ziadne proti a za dohody, ani svojvolne konanie. Pani Stupavska sa neprijala ziadnej funkcie v spravnych organoch Asociacie, takze by si nemala dovolovat taketo verejne vystupovanie.
Verim, ze sutaz bude pretrvavat akurat preto, ze v tejto ubehanej sucasnosti treba mat casu na citanie knih a odvahu na prednes pred publikom.
Gratulujem vsetkym ucastnickam na tejto odvahe a na krasnom poobednajsom popoludni V Laiti.
Dakujem spolku zien Matkino srdce z Lalite a predsednicke Katarine Benkovej na uspesnej organizacii sutaze, a dakujem odbornej porote na objektivnom hodnoteni prednesov.
Predsednicka ASSZ Viera Miskovicova
Nahlásiť administrátorovi
+10 #2 re:Ninoslav Detka 2012-03-26 19:26
Úplne súhlasím s komentárom pani Stupavskej!!!!!
Nahlásiť administrátorovi
+24 #1 Ľudmila Berediová-Stupavská 2012-03-26 18:42
Je pochvalyhodné, že súťaž žien v prednese poézie a prózy zotrváva už piaty rok. Veď nie je všetko jedno v tejto ubehanej súčasnosti vziať knihu do ruky a venovať hodiny učeniu sa spamäti a nakoniec odvážne si zastať pred verejnosť.
Laliťanky pekne privítali súťažiace a hostí, za čo im patrí srdečná vďaka.
Víťazkám tiež adresujeme srdečné gratulácie a držíme palce v "súboji" vo finálovej súťaži! :-)
Tu však jedna otázka. Na zasadnutí Správnej a Dozornej rady ASSŽ 19. januára 2012 bolo dohodnuté: "Dilema bola i v tom, či na súťaž na Vansovej Lomničku môžu odchádzať tie isté osoby viackrát alebo to treba limitovať a tak bolo schválené, že tá istá osoba môže ísť dvakrát a v prípade, že i tretíkrát bude taká dobrá, ponúkne sa jej iná forma odmeny napr knižná odmena alebo niečo iné." S týmto vonkoncom nesúhlasím, lebo sa nám môže stať, že sa nám tie najlepšie viacej neprihlásia na súťaž, alebo ak im znemožníme ďalšie postúpenie, strácame na kvalite v súťaži na Vansovej Lomničke, na ktorej z roka na rok stretáme tie isté súťažiace aj zo Slovenska...
Posudzovacej komisii toto však nebolo predostrené, takže sa stalo, že v kategórii v prednese prózy ponad 25 rokov postúpila Miriam Murtínová z Hložian, ktorá mala, aj podľa mňa, doteraz najkvalitnejší výber textu, ako i prednes. Ale ktorá sa už dvakrát zúčastnila súťaže na Slovensku! Som tej mienky, že ak sa niečo na zasadnutí ASSŽ dohodne, tak sa toho má aj pridŕžať a nik nemá právo svojvoľne konať, ani sama predsedníčka ASSŽ! Opakujem, že som aj do budúcna PROTI takýmto dohodám.
Dožadujem sa verejne, aby sa rozhodnutie zo zasadnutia ASSŽ rešpektovalo a na finálovú súťaž umožnilo postúpiť druhoumiestnenej účastníčke. Našťastie, tentoraz bolo viacej kvalitných súťažiacich v tejto kategórii.
Ďakujem.
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články