Spod závejov amerických

Spod závejov amerických
 
V roku 1906 Gustáv Maršall – Petrovský uviedol: „Knižočku svoju preto pomenoval som Zpod závejov amerických, lebo rozprávočky v nej obsažené, vytiahol som skutočne zpod závejov , odtiaľ i odtámtiaľ. Ale milerád prisvedčím každému, kto dôvtipne domyslí sa, že vlastne ja, žijúc tiež od dlhých rokov tu pod závejmi americkými, mienil som opísať (vo väčšine prácičiek) život ľudu, tretinu celého národa slovenského, tonúceho pod závejmi najsvobodnejšej krajiny na svete, ktorá však súčasne má i naj väčšej asimilačnej, odnárodňujúcej sily.“ – uvádza Petrovský a cituje ho v predslove anglického prekladu Ondrej Miháľ.
 
foto
 
Ondrej Miháľ (Foto Jarmila Hašková)
 
 
foto
 
V Novom Sade v ÚKVS na včerajšej prezentácii prekladu knihy Zpod závejov amerických/ From Under the American Snowdrifts hovorila riaditeľka Milina Sklabinská a autor Ondrej Miháľ a večierok spevom spestril Komorný zbor Musica viva z Báčskeho Petrovca pod vedením Marieny Stankovićovej Krivákovej
 
V roku 2012 si pripomíname 150 výročie narodenia Gustáva Maršalla – Petrovského. A akým lepším spôsobom by sme mohli jeho slová oživiť ako ich predstavením svetu po prvýkrát v angličtine? – položil si otázku predseda Kanadského slovenského inštitútu Ondrej Miháľ a nezaháľal. Vyjmúc dvoch statí, ktoré preložil Ján Peťkovský a pomoci pri prekladoch Vierky Peťkovskej, ostatné preklady a prípravné práce vykonal sám Ondrej Miháľ.
 
foto
 
foto
 
V programe účinkoval aj Ivan Slávik za sprievodu huslistky Leonóry Súdiovej (na fotografii) a texty a úryvky z kníh prečítali Katarína Mosnáková, Miluška Grňová a Anna Struhárová
 
Poviedky a novely zaoberajúce sa Slovákmi žijúcimi v Severnej Amerike sú svedectvom Petrovského bystrého oka, ktoré jasne videlo potenciál ľudu, či už zločinecký alebo obdivuhodný a prezentoval ho takým spôsobom, že ešte i dnes majú čo povedať všetkým, čo čítajú jeho slová. Mieni Ondrej Miháľ, ktorý prekladom poviedok do angličtiny, sprístupnil obsah knihy početným Slovákom žijúcim na americkom kontinente a hovoriacim už po anglicky. Amerika, krajina vytúžená a najslobodnejšia, presne tak ako v roku 1906 zhodnotil G.M.Petrovský - pôsobila aj u Slovákov silno asimilačne.
 
foto
 
foto
 
Ďalšiu knihu Ondreja Miháľa Slovaks in Canada from Vojvodina/Vojvodinskí Slováci v Kanade predstavia na nedeľu 1. apríla o 18:00 v Slovenskom národnom dome v Kysáči. Organizátorom večierka bude Matica slovenská v Srbsku, miestny odbor v Kysáči.
 
Katarína Pucovská
 
O G.M. Petrovskom a knihách Ondreja Miháľa tu:
 
 

Komentárov  

+6 #1 bravoan 2012-03-30 22:28
tak
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články