Veľká noc a Cveti

Veľká noc a Cveti
 
Veľká noc, veľký deň,
neboj sa Zuzička, bez vody neprídem,
trochu ťa oblejem, aby si rástla,
aby ti vyhŕkla slzička šťastia...
 
foto
 
Selenčskí malí mládenci Denis, Patrik, Vatroslav a Martin (Foto Patrik Držanov Rago)
 
Pravoslávna cirkev včera oslávila Blagovesti – Lazarovu sobotu (Vrbicu) a dnes je Kvetná nedeľa čiže Cveti. Zelené vŕbové prútiky sa podľa pravoslávneho kalendára v kostole posväcujú po večerných Bohoslužbách na Lazarovu sobotu, ktorá má práve preto pomenovanie Vrbica. Lazarova sobota predchádza Kvetnej nedeli, ktorá má v pravoslávnom kalendári pomenovanie Cveti. O týždeň bude pravoslávna Veľká noc. Rímskokatolícki veriaci v našej krajine Veľkú noc pomenúvajú Uskrs a pravoslávni Vaskrs.
 
Kvetná nedeľa pripomína triumfálny príchod Ježiša Krista medzi vítajúce davy v Jeruzaleme. V kalendári Srbskej pravoslávnej cirkvi (SPC) dnešný deň je zapísaný ako Ulazak Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim – Cveti. Zelené konáriky, ktoré na Kvetnú nedeľu posvätil kňaz, si ľudia dávali doma na obrazy alebo drevené hrady na povale, aby bol dom chránený pred bleskami.
 
Dni ktoré sú pred nami a v kalendári SPC sú označené červenými písmenami sú Veliki petak (Veľký piatok), Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista – V a s k r s (Vzkriesenie Pána Ježiša Krista – Veľká noc), Vaskrsni ponedeljak (Veľkonočný pondelok) a Vaskrsni utorak (Veľkonočný utorok). Na rozdiel od gregoriánskeho kalendára, podľa pravoslávneho juliánskeho kalendára veľkonočné sviatky trvajú 3 dni a sviatkom je aj utorok po Veľkej noci.
 
Zelený štvrtok SPC pomenúva Veliki četvrtak (Veliko bdenije) -Veľký štvrtok a Biela sobota je Velika subota (Veľká sobota).
 
Katarína Pucovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články