Veľký báčsky kanál čoraz čistejší...(?)

Veľký báčsky kanál čoraz čistejší...(?)
 
...a o 6-7 rokov namiesto čierneho bodu Starého kontinentu, z neho bude zelený bod Európy. Toto dnes povedal predseda obce Vrbas Željko Vidović na slávnostnom otváraní čističky odpadových vôd v tomto meste. Karneks do nej investoval 2,5 milióna € a vďaka zariadeniu podnik viac nebude znečisťovať Veľký báčsky kanál. Podľa slov generálneho riaditeľa Karneksu Jaroslava Stupavského tento ich príklad by mali nasledovať ostatné podniky nielen z Vojvodiny ale aj z celého Srbska.
 
foto
 
Veľký báčsky kanál je najsilnejšie znečisteným vodným tokom v Európe. Dva podniky z Vrbasu: Karneks a Vital v znečisťovaní majú veľký podiel. Okolo tohto mesta je kanál zanesený s asi 400.000 metrov kubických bahna, ktoré je kancerogénne a obsahuje veľké množstvá ťažkých kovov a rôznych škodlivín. Vo Vojvodine sa následkom takéhoto a podobného znečistenia, podzemné vody, ktoré by sa mali používať na pitnú vodu, čoraz častejšie používajú iba ako technická voda.
 
Aj to je jedným z dôvodov, prečo sa kanálová sieť musí očistiť. Vo Vrbase za asi rok by mali ukončiť aj výstavbu veľkého centrálneho zariadenia na prečisťovanie odpadových vôd pre región Vrbas – Kula, čím by mala byť položená bodka na znečisťovanie Veľkého báčskeho kanálu.
 
Text Katarína Pucovská
Foto Marica Šimová

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články