Konfirmácia včera prebiehala aj v niektorých iných zboroch

Konfirmácia
 
Včera prebiehala slávnosť konfirmácie vo viacerých našich cirkevných zboroch. V evanjelickom kostole v Selenči bolo tiež slávnostne a tu svoju krstnú zmluvu potvrdilo štrnásť konfirmandov, ktorí sa tým činom stali dospelými členmi cirkevného zboru. Konfirmandov pripravil a slávnosť konfirmácie vykonal zborový farár a senior báčsky Vladimír Valent.
 
foto
 
Konfirmandi mali príležitosť po prvý raz byť prítomní na sviatosti posluhovania Večere Pánovej, ktorú aj sami prijali ako aj mnohí prítomní na slávnostných službách v kostole. Novým dospelým členom cirkevného zboru zablahoželal aj dozorca cirkevného zboru Juraj Javorník, ktorý na pamiatku novým členom udelil aj priliehavý darček. Na slávnosti okrem rodičov, krstných rodičov, príbuzných a rodákov boli aj spolužiaci príslušníci rímskokatolíckej cirkvi.
 
foto
 
Novými členmi evanjelického cirkevného zboru v Selenči sa stali siedmi chlapci a to: Juraj Súdi, Igor Žjak, Róbert Tŕpka, Vladimír Tŕpka, Stefan Rago, Pavel Pažitnaji, Miroslav Molnár, a sedem dievčat a to: Veronika Šoškićová, Michaela Poliaková, Ivona Kášová, Karolína Karačonji, Dijana a Tijana Boťanske a Paulina Častvanová.
 
Juraj Berédi – Ďuky
 
Konfirmácia včera prebiehala aj v niektorých iných zboroch
 
...nie však vo všetkých. Dátum konfirmácie si určujú cirkevné zbory a mnohé si zvolili prvú nedeľu po Veľkej noci: Petrovec, Selenča, Kysáč, Silbaš, Laliť, Aradáč, Hajdušica, Padina, Boľovce, Erdevík... v Kulpíne sa koná v 2. nedeľu po Veľkej noci, v Lugu v 3. nedeľu po Veľkej noci, v Kovačici II v 4. nedeľu po Veľkej noci, v Starej Pazove v nedeľu pred 1. májom, vo Vojlovici v 1. májovú nedeľu, v Hložanoch v 2. májovú nedeľu, v Kovačici I a v Jánošíku v nedeľu po Vstúpení v Báčskej Palanke a Bajši v 1. slávnosť svätodušnú, v Bielom Blate na sviatok Svätej Trojice...inde aj príležitostne.
 
foto
 
V báčskopetrovskom cirkevnom zbore, ktorý vedie v.p. Juraj Nímet v tomto roku mali 43 konfirmandov (Foto Jaroslav Čiep)
 
foto
 
V Padine včera tiež bol slávnostný deň. Svoju krstnú zmluvu pri večeri Pánovej potvrdilo päťdesiatjeden mladých konfirmandov, ktorí sa na záver vyfotografovali spolu s v.p. Jánom Cickom a cirkevnou správou (Foto Zdenka Iker)  
 
foto
 
Hajdušica je malým cirkevným zborom, takže zborový farár Mgr. Jaroslav Javorník, PhD., k spovedi pripráva pomerne malý počet konfirmandov
 
foto
 
Erdevícka cirkevná mládež vedená mladým kaplánom Jánom Vidom je veľmi činná, je však málopočetná
 
foto
 
Besiedkari a konfirmandi v Bielom Blate pod vedením kaplána Branislava Kulíka a katechétky Jarmily Sijantovej sa intenzívne priprávajú na konfirmáciu, ktorá bude 3. júna vo sviatok Svätej Trojice
 
foto
 
Stará Pazova v čele s v.p.Igorom Feldym patrí medzi cirkevné zbory s najväčším počtom konfirmandov. Pred objektív Jána Renera vlani si zastalo 40 dietok. Tohto roku slávnosť konfirmácie bude 29. apríla.
 
Katarína Pucovská
 

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články