Dvadsať rokov FS Klasy

Dvadsať rokov FS Klasy
 
Folklórny súbor Klasy zo Starej Pazovy si v sobotu pripomenul 20. výročie pôsobenia pod týmto menom. Pri tejto príležitosti usporiadali nekaždodenný koncert, dalo by sa povedať divadelno-tanečný, práve taký ako si pred 20. rokmi Klasy aj stanovili za cieľ. Celá rozprávka, ktorú Klasy a za pomoci hercov Anny Simonovićovej a Zdenka Kožíka, - ktorý pripravil aj scenár, - bola vyrozprávaná na sedliackom dvore na pazovskej ,,holovnici,, kde súbor prišiel na skúšku pre výročný koncert.
 
foto
 
 
Za dve a pol hodiny na javisku tanečníci predviedli najprv úryvky z niekoľkých choreografií a potom aj časť z choreografie Cestou na dolnú zem, zvykové choreografie Oblievačky, o žatevných prácach, Verbung, a tiež aj nové choreografie Chlapci z Horehronia a Neďaleko od Vojky je Pazova. Predstavil sa aj dorast - staršia detská skupina a speváci Anna Šagova, Ćirićová, Anna a Zdenko Jašovci, Igor a Darko Uheli, Miroslav Havran. Okrem orchestra zahrali aj harmonikári Rastislav Dvornický a Mário Mitnaver a na fujare Branislav Kováč.
 
foto
 
Nielen obecenstvo ale aj čelní ľudia Klasov, choreograf Zlatko Ruman a umelecký vedúci Zdenko Uheli, ktorý tiež boli časťou rozprávky a zaspomínali si na začiatky Klasov, sú s výročným koncertom spokojní.
 
foto
 
Výročný koncert bol pre štyroch tanečníkov rozlúčkový. Tak sa po osemnástich rokoch vo folklóre a deviatich v tomto súbore s tancom rozlúčili Jaroslava Čániová, Miroslava Medveďová, Michal Opavský a Miroslav Havran, ktorí považujú, že sa folklór netančí ale žije a tiež, že kto raz zapláva v ochotníckych vodách ten aj keď niekedy z nich vypláva predsa sa do tých vôd vráti.
 
foto
 
Jubileum bol príležitosťou aby sa ďakovnými listinami a plaketami odmenili zakladatelia Klasov Hana a Zlatko Rumanovci a Zdenko Uheli, ktorým uznania odovzdala Anna Lepšanovićová predsedníčka SKUS-u Janka Čmelíka. Zlatko a Zdenko sú ešte aktívni, kým je Hana znemožnená kvôli záväzkom, aj keď je jej túžbou pokračovať v práci.
 
foto
 
Na záver treba povedať, že z tohto súboru vyrástli aj úspešní speváci a okrem 20 ročnej vytrvalej práci a výstupoch nielen na pazovkých ale aj iných scénach v krajine a zahraničí tento súbor sa môže pochváliť bohatým a rôznorodým repertoárom, úhrne 22 choreografie nielen staropazovských ale aj tancov zo Slovenska a tým že od zabudnutia zachováva zvyky a obyčaje Slovákov na dolnej zemi.
 
Anna Simonovićová
Foto: Prebo FODAP SKUS hjcmelik

Komentárov  

-2 #1 Guest 2012-04-19 17:05
...
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články