Správa z Vansovej Lomničky rok 2012

Správa z Vansovej Lomničky rok 2012
 
Zo 40 účastníčok temer zo všetkých kútov Slovenska a naša výprava ako jediná zo zahraničia bola iste poctená tým, že sa mohla aj tohto roku zúčastniť na 45. ročníku Vansovej Lomničky. Tentoraz naše predstaviteľky zapôsobili na porotu a boli ocenené takto: Miluška Grňová Z Kysáča (prózny text G. M. Petrovského Papagáj) získala titul strieborného pásma a Anita Jonášová-Mišićová z Bieleho Blata (báseň A. Sládkoviča: Zúfalec) sa dostala do zlatého pásma.
 
foto
 
Vansovej Lomnička, či festival umeleckého prednesu žien v poézii a próze bola tohto roku realizovaná 20. a 21. apríla v Banskej Bystrici. Súťaž v umeleckom prednese žien v poézii a próze sa koná v rámci ASSŽ podľa okruhov vo Vojvodine, teda v Báčke, Banáte a Srieme. Na základe týchto regionálnych súťažení boli zvolené najlepšie recitátorky či už v mladšej vekovej skupine, teda od 16 do 25 rokov, alebo v staršej nad 25 rokov. V mladšej skupine sa zúčastnili: Martina Hanusová z Aradáča, Nataša Rybárová z Báčskeho Petrovca a Danka Svetlíková z Kovačice. V kategórii nad 25 rokov vystúpili: Jarmila Križanová zo Silbaša, Anita Jonášová-Mišićová z Bieleho Blata, Miriam Murtínová z Hložian, Miluška Grňová z Kysáča a Eva Pavićevićová z Kovačice.
 
Umelecký prednes hodnotila komisia v zložení: Katarína Melegová- Melichová, Mária Jonášová – Kotvášová, Miluška Anušiaková – Majerová. Ako najlepšie boli vyhlásené: Nataša Rybárová z Báčskeho Petrovca, Danka Svetlíková z Kovačice, Anita Jonášová – Mišićová z Bieleho Blata a Miluška Grňová z Kysáča. Správna rada ASSŽ rozhodla, aby na Slovensko, na Vansovej Lomničku išli A. Jonášová-Mišićová a Miluška Grňová. Ako sprievod bola Mária Gašparovská, tajomníčka ASSŽ.
 
foto
 
Krásne námestie a čistučká Bystrica nás uvítala nie veľmi teplými lúčmi slnka, ale aj tak to bolo krásne a relaxujúce ráno. A potom už začali i povinnosti, čiže umelecký prednes poézie a prózy. Avšak na začiatku nás privítala riaditeľka knižnice Oľga Lauková, pani Somorová, Mgr. Eva Kuklová, ktorá nás viedla i programom. Niekoľko prednesov a krátka prestávka. Proste, aby sa porota dohodla a sumovala si poznámky a už sa šlo ďalej. Zo 40 účastníčok temer zo všetkých kútov Slovenska a naša výprava ako jediná zo zahraničia bola v tie dva dni iste poctená tým, že mohla sledovať jedinečné umelecké prednesy a opájať sa krásou umeleckého slova, počúvať rôznorodosť prednesu básní a prózy, proste zažívať chvíle sviatočné a zabudnúť na všednú každodennosť. A nielen to, ale spoznať bližšie i dielo Terézie Vansovej, jej pohnutý život, tragiku osobného života a jej húževnatosť, ktorá by nám tak trochu mohla byť aj vzorom, ako dosiahnuť svoj cieľ a pritom nie byť ani vtieravý a ani bezohľadný. A pritom byť veľkou národnou buditeľkou ako to ona neprestajne bola a neúnavne horlila za práva žien, zvlášť keď išlo o vzdelávanie, o rozširovanie si vedomostí vzhľadom na literatúru a umenie vôbec. Mala dobrú taktiku, ako pohnúť ženami, aby niečo urobili pre seba a pritom zostať na úrovni. A viete, v čom to je? Predovšetkým v jej ohromnej vôli byť hybnou silou v prostredí, kde pôsobila. To všetko sme sa dozvedeli o tejto neobyčajne húževnatej žene. Dokonca ona ako samouk tak húževnato pracovala na sebe, že zvládla 4 jazyky, ktorými sa mohla aktívne slúžiť.
 
Z týchto dôvodov sme navštívili i hrobku Terézie Vansovej a evanjelický cintorín, kde sme našli i hroby iných velikánov zvlášť literátov.
 
No okrem zaujímavostí a muzeálnych vecí, viažucich sa k životu Vansovej uctili sme si ju práve umeleckým prednesom, ktorý sa začal organizovať ako Vansovej Lomnička už pred 45. rokmi. Tentoraz naše ženy z Dolnej zeme zapôsobili na porotu a boli ocenené takto: Miluška Grňová Z Kysáča (prózny text G. M. Petrovského Papagáj) získala titul strieborného pásma a Anita Jonášová-Mišićová z Bieleho Blata (báseň A. Sládkoviča: Zúfalec) sa dostala do zlatého pásma. Po konštruktívnej kritike či rade, aby kvalita prednesu bola ešte presvedčivejšia, porota uzavrela túto súťaž a súťažiacim udelila diplomy, knihy a spoločnou fotografiou víťaziek a poroty sa Vansovej Lomnička 2012 ukončila.
 
Avšak bol tu zorganizovaný i odchod do divadla, kde sme si pozreli Bábkové divadlo na Rázcestí – inscenácia -Variácie lásky.
 
Tohtoročná akcia sa realizovala za pomoci Ministerstva kultúry Slovenskej republiky, Únie žien Slovenska, Štátnej vedeckej knižnice-literárneho a hudobného múzea Banská Bystrica, Krajskej organizácie ÚŽS.
 
Zo strany ASSŽ o odchod a organizovanie potrebných reálií sa postarali Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, Obec Báčsky Petrovec, Slovenské vydavateľské centrum, Matica slovenská v Srbsku.
 
Vďaka patrí tým osobám a inštitúciám, ktoré majú pochopenie pre takýto profil prejavovania sa obyčajných radových občianok. Texty si treba zvoliť, osvojiť si ich, potom sa ich naučiť spamäti, prekonať trému a len potom sa možno dať do skutočného umenia. Uvedené ženy to dokázali a vďaka im za umelecký zážitok, ktorý preniesli i na ostatných poslucháčov, ktorých ani nebolo málo.
 
Teda ešte jedna úspešná Vansovej Lomnička je za nami. Verme, že aj iné spolkárky podnieti takýto „výlet“ pracovať na sebe a skúsiť svoj talent a herecké sklony.
 
Tajomníčka ASSŽ
Mária Gašparovská

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články