Všetci spolu

Voľby 2012
 
Všetci spolu
 
Dovtípili sa menšinové strany a spoločne zhromaždili potrebný počet overených podpisov. Pre republikový parlament sa totiž etnické spoločenstvá môžu uchádzať za rovnakých podmienok ako aj väčšinové strany, čiže potrebujú najmenej 10.000 podpisov. Vďaka dôvtipnosti, „Všetci spolu“ ich spoločne nazbierali a teraz existuje veľká šanca, že aj predstaviteľ Slovenskej strany zaujme jedno miesto v republikovom parlamente.
 
foto
 
Pri odovzdávaní podpisov do republikového parlamentu
 
Predstavitelia koalície, ktorú tvoria 5 strán národnostných spoločenstiev, medzi ktorými aj Slovenská strana, podpísali dohodu o spoločnej účasti vo voľbách 6. mája 2012 zo sloganom „SVE ZAJEDNO-MINDANNYIAN EGYÜTT-VŠETCI SPOLU- СИТЕ ЗАЕДНО“. Koalíciu tvoria niektoré menšinové politické strany národnostných spoločenstiev Slovákov, Chorvátov, Maďarov, Bošniakov a Macedóncov a má plný názov: BDZ, GSM, DZH, DZVM, Slovačka stranka - Emir Elfić. Dohoda predpokladá spoločnú účasť v májových parlamentných voľbách na všetkých úrovniach.
 
foto
 
Kandidátom koalície Všetci spolu z radu Slovákov do republikového parlamentu je Ján Paul z Padiny a do pokrajinského Ľubor Stupavský z Nového Sadu
 
Po prvýkrát v dejinách Srbska sa jedna slovenská strana zúčastní na voľbách pre Zhromaždenie Srbska a taktiež aj prvýkrát v dejinách Srbska sa politické strany národnostných spoločenstiev združili aby spoločne vyšli na voľby.
 
Republiková volebná komisia ich listinu schválila ako menšinovú a tak teraz už šancu majú pomerne veľkú. Cenzus totiž neplatí pre strany národnostných spoločenstiev, lež sa ony dostávajú do parlamentu na základe prirodzenej hranice, čiže počet platných hlasov sa delí s celkovým počtom poslaneckých kresiel (250) a tak sa určuje aký počet hlasov nesie jeden mandát. Napríklad: pri účasti voličov zo 4 milióny, za jeden menšinový mandát bude treba iba asi 16.000 hlasov. Teda, ak koalícia získa iba asi 100.000 hlasov, čo je možné, mohli by získať až 6 poslaneckých mandátov.
 
Katarína Pucovská

Komentárov  

+4 #1 Guest 2012-04-28 13:56
A koho oni predstavuju ?? Slovakov istotne nie. Hamba od SS .
Nahlásiť administrátorovi

You have no rights to post comments

urad

Letmo

Mariena Czoczeková-Eichardtová (1892-1972)
...
Vankúšik pod hlavou
budem mať zo žiaľov;
na rakve kvietky –
to budú spomienky.
A plachty z bôľu
skryjú družku svoju.
Boli sme, bôľ a ja,
boli sme druhovia,
spolu sme chodili
cez žitia údolia.

Nebo ma oplače
pokropí ma lejak,
na cintorín odprevadí
studený severák.

(úryvok z básne Môj pohreb)

 

Posledné články